Τα συναισθήματα που βιώνονται ελεύθερα και εκφράζονται χωρίς κρίση τείνουν να μην επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία μας. Από την άλλη πλευρά, τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σώμα και να οδηγήσουν σε ποικίλα προβλήματα.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να έχουμε επίγνωση της επίδρασης που όλα αυτά έχουν όχι μόνο στους γύρω μας αλλά και στον οργανισμό μας.

Η μη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων βλάπτει την υγεία

Οι αρνητικές συμπεριφορές και τα συναισθήματα αδυναμίας και απελπισίας μπορούν να δημιουργήσουν χρόνιο στρες, το οποίο διαταράσσει την ορμονική ισορροπία, εξαντλεί τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ευτυχία και βλάπτει το ανοσοποιητικό.

Το χρόνιο στρες μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη διάρκεια ζωής μας, με τους επιστήμονες να έχουν εντοπίσει ότι το στρες «κονταίνει» τα τελομερή μας, τις «διορθωτικές» δοµές στις άκρες των χρωµοσωµάτων των κυττάρων, γεγονός που μας γερνά πιο γρήγορα.

Η κακή διαχείριση ή η καταστολή του θυμού σχετίζεται επίσης με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, πεπτικές διαταραχές και λοιμώξεις.

Η σημασία του να παραμένουμε θετικοί

Τα θετικά συναισθήματα, όπως έχουν αποκαλύψει μελέτες, μπορούν να διευρύνουν την οπτική μας για τον κόσμο και να εμπνεύσουν δημιουργικότητα. Προάγουν επίσης τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και την εξέλιξη.

Η θετικότητα μπορεί επιπλέον να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από το καρδιαγγειακό στρες, τη βελτίωση του ύπνου, την εμφάνιση λιγότερων κρυολογημάτων και σε μια μεγαλύτερη αίσθηση συνολικής ευεξίας.

Ξεπερνώντας την αρνητικότητα

Αν και ο αυτόματος μηχανισμός επιβίωσης μας κάνει να δίνουμε προτεραιότητα στο κακό έναντι του καλού, αυτός ο «προγραμματισμός» είναι μάλλον αντιπαραγωγικός.

Συνεπάγεται την αφιέρωση πολύ χρόνου στο να μηρυκάζουμε τις μικρές απογοητεύσεις, προσπερνώντας τις τόσες ευκαιρίες που έχουμε καθημερινά να βιώσουμε θαυμασμό, αγάπη, ευγνωμοσύνη.

Προκειμένου να αντισταθμίσουμε αυτήν την αρνητικότητα και να κατακτήσουμε μια πιο αρμονική συναισθηματική κατάσταση, θα μπορούσαμε σκόπιμα να εξασκηθούμε στα παρακάτω:

Συγχώρεση

Συγχώρεση σημαίνει να αποδεχόμαστε πλήρως ότι έχει συμβεί ένα αρνητικό γεγονός και να εγκαταλείπουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα γύρω από αυτό.

Η έρευνα δείχνει ότι η συγχώρεση μας βοηθά να έχουμε καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

Η πρακτική της συγχώρεσης έχει συγκεκριμένα συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με μελέτες να αποκαλύπτουν πως μπορεί να μειώσει την αρτηριακή μας πίεση και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ευγνωμοσύνη

Η αναγνώριση των θετικών πτυχών της ζωής και η έκφραση ευχαριστιών έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη συναισθηματική ευημερία.

Σε μελέτη- ορόσημο, οι άνθρωποι που κλήθηκαν να απαριθμήσουν τα καλά στη ζωή τους, ένιωσαν πιο ευτυχισμένοι, ασκούνταν περισσότερο, είχαν λιγότερο σωματικό πόνο και κοιμόντουσαν καλύτερα σε σύγκριση με εκείνους που έφτιαξαν μια λίστα με τα αρνητικά.

Δεν είναι η χαρά που μας κάνει ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει χαρούμενους, δηλώνουν οι επιστήμονες. Αξίζει λοιπόν να μπούμε στην διαδικασία να την εξασκήσουμε.