Αν είστε από αυτούς που αρπάζoυν ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ το πρωί πριν φύγουν βιαστικοί για τη δουλειά, μπορεί να έχετε πιάσει τον εαυτό σας να πεινάει πάλι έπειτα από λίγο. Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη στο πρωινό σας, μειώνετε τις πιθανότητες να τσιμπολογήσετε αργότερα, καθώς σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Όσο πιο χορτάτοι αισθάνεστε τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και να παίρνετε έξυπνες διατροφικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μείωση της ποσότητας γκρελίνης –της ορμόνης της πείνας– στο αίμα των ατόμων που καταναλώνουν πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Πρωτεΐνη, η δύναμή μας

Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι που χρειάζεστε πρωτεΐνη το πρωί. Αφενός για να τροφοδοτήσετε τους μυς που εργάζονται σκληρά και αφετέρου για να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμό σας. Μιας και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση πρωινού μπορεί να τον ενεργοποιήσει και έτσι να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ειδικά οι πρωτεΐνες μεγιστοποιούν τις καύσεις του οργανισμού, ενισχύοντας τη μυϊκή μάζα. Ουσιαστικά, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο πιο αποτελεσματικά δουλεύει ο μεταβολισμός σας.

Focus στην πρωτεΐνη

Περισσότερη πρωτεΐνη στο πρωινό σημαίνει επίσης καλύτερη και αποδοτικότερη συγκέντρωση, που είναι απαραίτητη για τις ώρες εργασίας ή μελέτης. Ένα τέτοιο πρωινό κάθε μέρα αναζωογονεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την παραγωγικότητα για το επόμενο διάστημα του 24ώρου σας.

Σκεφτείτε έξω από το κουτί… των δημητριακών

Πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνη, η βρόμη αντικαθιστά επάξια τα ζαχαρούχα δημητριακά, χαρίζοντας θρεπτική αξία στο πρωινό σας. Για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης, συνδυάστε τη με γάλα αμυγδάλου.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ κινόα πόριτζ; Η κινόα έχει περισσότερη πρωτεΐνη από το πλιγούρι βρόμης και μπορεί ακόμα και να προμαγειρευτεί, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή με ελάχιστη προετοιμασία και σε ελάχιστο χρόνο. Συνδυάστε τη με φέτες μήλου, σταφίδες, βούτυρο ξηρών καρπών, γάλα και κανέλα.

Επιλέγοντας ένα απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, θα έχετε μια πιο υγιεινή βάση για το πρωινό σας. Προσθέστε μισό φλιτζάνι βατόμουρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ένα κουταλάκι του γλυκού φυσικό βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ., φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Ώρα για πρωινό

Ερευνητές από τη Γαλλία και την Ισπανία λένε ότι δεν πρέπει να καθυστερούμε το πρωινό μας γεύμαμ γιατί έτσι βάζουμε σε κίνδυνο την καρδιά μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, για κάθε ώρα που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μεγαλώνει κατά 6%.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνιστούμε στους ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους στις 8π.μ.», δηλώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη μελέτη προσθέτει ότι η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9π.μ. αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59%.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια μεταβολική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και ταυτοποιείται από τις αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.