Ο καρκίνος του προστάτη, που είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες, εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ηλικία άνω των 50 ετών και η συχνότητά του αυξάνεται απότομα όσο περνούν τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη σε όλο τον κόσμο θα υπερδιπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ετησίως θα αυξηθεί από 1,4 εκατομμύρια το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια έως το 2040», υπογράμμισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτή η αύξηση πιθανότατα συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και αλλαγές στις ηλικιακές πυραμίδες ανά τον κόσμο. Σε αντίθεση με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων μέσω των πολιτικών δημόσιας υγείας αφού οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη είναι πολύ λιγότερο αποτρέψιμοι από ό,τι, για παράδειγμα, το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνεύμονα», τόνισαν οι ερευνητές.

«Ωστόσο, είναι δυνατό να περιοριστεί η αύξηση μέσω διαφορετικών ενεργειών. Για παράδειγμα, τη στόχευση για πρώιμες διαγνώσεις σε λιγότερο πλούσιες χώρες και την αποφυγή εφαρμογής περιττών θεραπειών και των παρενεργειών που αυτές προκαλούν στις ανεπτυγμένες», κατέληξαν οι ίδιοι.

Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι μόνο μια ασθένεια

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ασθένεια χωρίζεται στην πραγματικότητα σε δύο τύπους, εύρημα που θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές βρήκαν μια νέα μορφή της νόσου που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και αντιμετώπισής της στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell Genomics», ο καρκίνος του προστάτη, που προσβάλλει έναν στους οκτώ άνδρες, περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς υποτύπους, γεγονός που  θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανάλογα με τον τύπο που έχει.

Η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μελετώντας αλλαγές στο DNA από δείγματα 159 ασθενών, κατάφερε να δημιουργήσει ένα «εξελικτικό δέντρο» που δείχνει πώς αναπτύχθηκε ο κάθε τύπος καρκίνου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι όγκοι του προστάτη εξελίσσονται κατά μήκος πολλαπλών οδών, καταλήγωντας σε δύο διαφορετικούς τύπους ασθενειών», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Νταν Γούντκοκ.

«Αυτή η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας καθώς μας επιτρέπει να ταξινομούμε τους όγκους με βάση τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο καρκίνος και όχι αποκλειστικά με βάση τις μεμονωμένες γονιδιακές μεταλλάξεις ή τα πρότυπα έκφρασης», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όσο περισσότερα κατανοούμε για τον καρκίνο τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναπτύξουμε θεραπείες στο μέλλον για να τον νικήσουμε», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.