Ο χωρισμός, στη γνωστή ταινία «Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς», οδήγησε την πρωταγωνίστρια στα… παγωτά για να απαλύνει τον πόνο της καρδιάς της. Και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πλέον ξέρουν το γιατί.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που αξιολόγησαν περίπου 100 γυναίκες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνες που νιώθουν μόνες, καταφεύγουν συχνά σε λιχουδιές με ζάχαρη και λιπαρά, καθώς αυτές οι τροφές λειτουργούν σαν «συναισθηματικά παυσίπονα».

 Η μελέτη

Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα ερωτήθηκαν σχετικά με τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που βιώναν καθώς και τις διατροφικές τους συνήθειες. Υπολογίστηκε επίσης το ποσοστό του σωματικού τους λίπους.

Στη συνέχεια, οι ίδιες εκτέθηκαν σε εικόνες διαφορετικών τροφίμων, αλμυρών και γλυκών ενώ μαγνητικές τομογραφίες κατέγραφαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Network Open, οι πιο μοναχικές γυναίκες, εμφάνισαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται άμεσα με την επιθυμία για φαγητό.

Οι κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους, μεγαλύτερη λαχτάρα για κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη και πιο κακή διατροφή συνολικά σε σύγκριση με εκείνες που δεν αισθάνονταν μόνες.

Επιπλέον, οι γυναίκες που ήταν βυθισμένες στη μοναξιά ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ανθυγιεινή διατροφή και αρνητικά ψυχικά συμπτωμάτα- Ένας φαύλος κύκλος

«Η μοναξιά φαίνεται να υπαγορεύει κατά κάποιο τρόπο στους ανθρώπους τι να φάνε. Και οι επιλογές που συνήθως κάνουν σε αυτήν την περίπτωση είναι ανθυγιεινά, γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά, τρόφιμα. Όσο περισσότερο εν τω μεταξύ κανείς καταναλώνει τέτοιες τροφές, τόσο περισσότερο άγχος και θλίψη βιώνει. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο ο οποίος σπάει δύσκολα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

«Για να τροφοδοτηθεί ένας… μοναχικός εγκέφαλος, είναι απαραίτητο να γίνονται ολιστικές παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό με σκοπό τη συνολική βελτίωση του τρόπου ζωής», υπογράμμισαν οι ίδιοι.

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα- Τόσο επιβλαβή όσο το τσιγάρο

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση δεδομένων, ταα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «BMJ», συνέδεσε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με 32 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.