Είτε κάνετε γυμναστική στο σπίτι είτε προτιμάτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας πριν και μετά την προπόνηση. Η άσκηση με μακιγιάζ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα, ενώ όταν δεν την περιποιείστε σωστά μετά τη γυμναστική, μπορεί να αποκτήσετε ανεπιθύμητα σπυράκια εξαιτίας του ιδρώτα που μένει στο δέρμα. Σύμφωνα με μια έρευνα, μάλιστα, που δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology διαπιστώθηκε ότι η χρήση foundation κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορεί να μειώσει αρκετά τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας προκαλώντας ξηρότητα, ενώ ταυτόχρονα φράσσει τους πόρους μέσω της αυξημένης παραγωγής σμήγματος.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, λοιπόν, στη ρουτίνα περιποίησής σας πριν και μετά την άσκηση είναι τα εξής:

Πριν το γυμναστήριο

Βήμα 1ο

Πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, καθαρίστε πολύ καλά το δέρμα σας ανεξάρτητα από το αν είστε βαμμένες ή όχι. Χρησιμοποιήστε ένα micellar water, που είναι εύκολο και γρήγορο στη χρήση και απομακρύνει απαλά τους ρύπους και τα υπολείμματα από μακιγιάζ και αντηλιακό που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Βήμα 2ο

Ψεκάστε το πρόσωπό σας με ένα face mist, το οποίο προσφέρει ένα boost ενυδάτωσης στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα τη θρέφει και την αφήνει απαλή.

Βήμα 3ο

Ολοκληρώστε τη ρουτίνα σας με μια λεπτόρρευστη ενυδατική κρέμα για να απορροφηθεί γρήγορα και να μην έχετε υπολείμματα από την κρέμα στο πρόσωπό σας όσο γυμνάζεστε. Εάν κάνετε την προπόνησή σας σε εξωτερικό χώρο ή και σε έναν εσωτερικό χώρο που τον «λούζει» ο ήλιος -οι ηλιακές ακτίνες περνάνε και από τα τζάμια-, εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στο πρόσωπο και σε όλες τις περιοχές του σώματός σας που εκτίθενται στον ήλιο.

Μετά το γυμναστήριο

Βήμα 1ο

Είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνετε τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας το συντομότερο δυνατό μετά την προπόνησή σας για να μην αποκτήσετε σπυράκια. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό κάνοντας απαλό μασάζ στο πρόσωπο με τα χέρια σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε πολύ καλά.

Βήμα 2ο

Έπειτα, προχωρήστε στην απολέπιση για να εξασφαλίσετε ότι ο ιδρώτας και τα μικρόβια θα απομακρυνθούν εντελώς από το δέρμα σας. Εάν είστε λάτρεις της χημικής απολέπισης, χρησιμοποιήστε έναν ορό με γλυκολικό οξύ που θα «διώξει» όλα τα νεκρά κύτταρα και τα μικρόβια από την επιδερμίδα και παράλληλα θα την κρατήσει ενυδατωμένη, ενώ εάν αγαπάτε τα scrubs, διαλέξτε ένα αρκετά ήπιο, με μικρούς κόκκους και κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος κι εφαρμόστε το κάνοντας μασάζ σε όλο το πρόσωπο.

Βήμα 3ο

Ολοκληρώστε τη ρουτίνα περιποίησής σας με ενυδάτωση. Εάν έχετε ξηρό τύπο δέρματος προτιμήστε μια παχύρρευστη φόρμουλα που θα σας χαρίσει πλούσια ενυδάτωση, ενώ εάν έχετε λιπαρό, κανονικό ή και μικτό τύπο επιδερμίδας, επιλέξτε μια λεπτόρρευστη ενυδατική με βάση το νερό. Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, διαλέξτε μια ενυδατική με συστατικά που θα το «καλμάρουν», όπως η αλόη.

Βήμα 4ο

Μετά την περιποίηση του προσώπου, σειρά έχει και η περιποίηση σώματος, την οποία δεν πρέπει να παραμελείτε. Απολαύστε αμέσως ένα χαλαρωτικό ντους λίγο μετά την άσκησή σας για να απομακρύνετε τον ιδρώτα και τα μικρόβια και από το σώμα σας. Μετά το ντους, σκουπιστείτε ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα και απλώστε την ενυδατική σώματος ή ένα body butter.