Η διατροφή μας είναι γνωστό πως επηρεάζει την υγεία και την ευημερία μας και οι επιστήμονες δεν σταματούν να διερευνούν τις ποικίλες της συνέπειες καθώς και εκείνο το πλάνο που θα προσέφερε τα βέλτιστα οφέλη και θα ταίριαζε αν όχι σε όλους, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πρόσφατα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health διερεύνησε πώς τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να επηρεάσουν μια σειρά από τομείς της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών και της δομής του.

Ύστερα από ανάλυση δεδομένων για σχεδόν 182.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή ήταν πιθανότερο να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν σε τέσσερα κύρια διατροφικά πρότυπα ανάλογα με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων:

  • Μια διατροφή χωρίς άμυλο ή με μειωμένο άμυλο- Η ομάδα αυτή κατανάλωνε συχνά φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες, αλλά σπάνια αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί και ζυμαρικά.
  • Χορτοφαγική διατροφή με κυρίως φρούτα και λαχανικά και πολύ λίγη πρωτεΐνη.
  • Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (περισσότερες πρωτεϊνούχες τροφές και λιγότερα φρούτα και τα λαχανικά).
  • Ισορροπημένη διατροφή- Η ομάδα αυτή είχε παρόμοιες προτιμήσεις για όλες τις ομάδες τροφίμων.

Οι ερευνητές, αφού αξιολόγησαν την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, τη γνωστική λειτουργία με διάφορα τεστ, τη βιοχημεία του αίματος, τους μεταβολικούς βιοδείκτες, τη δομή του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής τομογραφίας και τις βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ανήκαν στην τελευταία κατηγορία (που ακολουθούσαν δηλαδή μια ισορροπημένη διατροφή), είχαν το μεγαλύτερο όφελος ως προς την ψυχική υγεία και την ευεξία.

Τα άτομα αυτά είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους καθώς και σχετικά χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

Ωστόσο, και η ομάδα των χορτοφάγων παρουσίασε υψηλά επίπεδα φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου αλλά φάνηκε να έχει υψηλότερο γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και ποικίλων ψυχικών διαταραχών.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες φάνηκε να έχει υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ισορροπία και ποικιλία για καλύτερη συνολική υγεία

«Η μελέτη αποκάλυψε ότι μια διατροφή με ισορροπημένες προτιμήσεις στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, άμυλα, πρωτεΐνες κ.τλ., σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία, υψηλότερα επίπεδα γνωστικών λειτουργιών και λιγότερους κινδύνους διαταραχών», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

«Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει μια πληθώρα παλιότερων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ό,τι τρώμε επηρεάζει πολλούς τομείς της υγείας μας, αν και υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να αναφερθούν. Αρχικά τα άτομα που μελετήθηκαν ήταν ηλικίας 53 έως 87 ετών. Επιπλέον, η έρευνα επικεντρώθηκε σε υγιή άτομα. Τέλος, κάποια δεδομένα βασίστηκαν στις αναφορές των συμμετεχόντων, οι οποίες δεν είναι πάντα ακριβείς.

Παρά τις όποιες παραλείψεις, τα αποτελέσματα από αυτό το μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων δείχνουν τη σημασία της τήρησης υγιεινών διατροφικών προτύπων που χαρακτηρίζονται από ισορροπία και ποικιλία για την υποστήριξη της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου», κατέληξαν οι ίδιοι.