Πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, το αβοκάντο θεωρείται μια θρεπτική προσθήκη στην διατροφή μας. Όμως η υψηλή του περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά τείνει να μας ανησυχεί, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποφεύγουν, φοβούμενοι την αύξηση του βάρους ή την υψηλή χοληστερόλη.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Current Developments in Nutrition, έρχεται να ξεδιαλύνει το τοπίο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ανησυχίες είναι πιθανώς αβάσιμες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα για 26 εβδομάδες, διαμόρφωσαν ένα διατροφικό πλάνο υψηλότερης ποιότητας, χωρίς να πάρουν κιλά. Μετά από έξι μήνες κατανάλωσης αβοκάντο, οι δίαιτες των συμμετεχόντων ήταν περισσότερο σύμφωνες με τα πρότυπα υγιεινής διατροφής.

«Με τη βελτίωση της διατροφής και με την συμμόρφωση στα υγιεινά πρότυπα, συμβάλουμε στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και παρατείνουμε το προσδόκιμο της υγιούς ζωής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Τελικά παχαίνει το αβοκάντο;

Για την μελέτη τους, οι ερευνητές χώρισαν 1.008 ενήλικες με κοιλιακή παχυσαρκία σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έλαβε οδηγίες να τρώει ένα ολόκληρο αβοκάντο κάθε μέρα και να συνεχίσει την κανονική της διατροφή. Η άλλη ομάδα διατήρησε τη συνήθη δίαιτά της, αλλά οι συμμετέχοντες έτρωγαν λιγότερα από δύο αβοκάντο τον μήνα.

Μετά από 26 εβδομάδες, τα κιλά των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν. «Δεν είδαμε καμία επίδραση της πρόσληψης αβοκάντο στο βάρος ή το λίπος της κοιλιάς. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη αβοκάντο δεν αυξάνει αλλά ούτε και μειώνει το βάρος ή το λίπος αντίστοιχα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Αν και η κατανάλωση ενός αβοκάντο κάθε μέρα δεν φάνηκε να επηρεάζει το βάρος, μια δευτερεύουσα ανάλυση αποκάλυψε ότι η πρακτική αυτή επηρέασε μια άλλη σημαντική μέτρηση: την ποιότητα της διατροφής.

Μέχρι το τέλος των 26 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν αβοκάντο κάθε μέρα ήταν πιο πιθανό να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Αυτή η ομάδα εμφάνισε επίσης αυξημένη κατανάλωση λαχανικών (μιας και το αβοκάντο συγκαταλέγεται σε αυτά), βελτιωμένη αναλογία καλών προς ανθυγιεινών λιπαρών και χαμηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών, νατρίου και πρόσθετων σακχάρων.

Η υγιεινή αντικατάσταση

Εμβαθύνοντας, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ποιότητα διατροφής μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα αβοκάντο αντικαθιστούν λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα.

«Είδαμε μειώσεις στην πρόσληψη αλατιού και επεξεργασμένων τροφών», σημειώνουν. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αντικατέστησαν εν μέρει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με αβοκάντο ή έτρωγαν αβοκάντο αντί για αυτά τα τρόφιμα μερικές φορές».

Για παράδειγμα, αντί να προσθέτουν κέτσαπ υψηλής περιεκτικότητας στο μπέργκερ τους, είναι πιθανό να επέλεξαν φρέσκο αβοκάντο ή ένα smoothie με βάση το αβοκάντο αντί για ένα μπολ με δημητριακά με ζάχαρη.

Πώς θα το βάλετε στην διατροφή σας

Ενώ δεν είναι απαραίτητο να τρώτε ένα ολόκληρο αβοκάντο την ημέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ενσωματώσετε σε κάποια από τα γεύματά σας και να επωφεληθείτε ποικιλοτρόπως.

Μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

  • Πολτοποιημένο ως άλειμμα σε σάντουιτς.
  • Σε κρεμώδεις σάλτσες σαλάτας.
  • Σε smoothie με γιαούρτι, εσπεριδοειδή και μέλι.