Στις κοινωνίες μας, εδώ και πολλά χρόνια, μια σταθερή σχέση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της ζωής ενός ατόμου. Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι χρειάζεστε μια σχέση για να είστε ευτυχισμένος/η ή για να μη νιώθετε μοναξιά;

Από τη μία, όταν κάποιος βρίσκεται σε μια σταθερή σχέση εκ των πραγμάτων έχει κάποιον άλλον άνθρωπο για να περνά χρόνο, τον οποίο μπορεί ταυτόχρονα να εμπιστεύεται και στον οποίο συνήθως απευθύνεται για τη λύση των προβλημάτων του. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η ποπ κουλτούρα της εποχής μας κατακλύζεται από την παρότρυνση «Βρείτε το άλλο σας μισό», που απευθύνεται στον εραστή, τον σύντροφο, τον κολλητό. Πάντα θα υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο στο προσκήνιο για να ξεπερνάμε τη μοναξιά.

Ωστόσο, στη ζωή τα πράγματα δεν ακολουθούν πάντα τη ροή μιας ρομαντικής κομεντί. Μια σταθερή σχέση μπορεί να μην καλύπτει βασικές ανάγκες μας, και ως εκ τούτου να δημιουργεί μοναξιά αντί να την αποτρέπει. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες, το 31% των παντρεμένων και το 29% εκείνων που βρίσκονταν σε σταθερή σχέση, δήλωσαν ότι αισθάνονταν μοναξιά. Το θέμα της μοναξιάς, λοιπόν, είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο πολύπλοκο και ξεπερνά τα στενά όρια του μοιράσματος της ζωής μέσα στη σχέση.

Ας εξετάσουμε αναλυτικά τον τρόπο που η μοναξιά εμφανίζεται στις προσωπικές, και κυρίως τις ερωτικές, σχέσεις.

Δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σας

Το να νιώθετε ότι θέλετε τον «χώρο σας» μέσα στη σχέση είναι απόλυτα φυσιολογικό. Και τον ίδιο χώρο και χρόνο για τον εαυτό του μπορεί να επιζητά και ο/η σύντροφος. Αν όμως, ο σύντροφός σας δεν επιδιώκει να κάθεται κοντά σας μέσα στο σπίτι ή δεν σας αγγίζει πολύ ή δεν θυμάται πολλά πράγματα από όσα συζητάτε, τότε είναι πιθανό να μην ικανοποιούνται βασικές ανάγκες σας και γι’ αυτό να αισθάνεστε μοναξιά.

Απουσία μικρών πράξεων αγάπης

Ίσως έχετε ακούσει για τη θεωρία «orange peel theory», κοινώς «το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού», ως ένδειξη αγάπης. Ο όρος αφορά μικρές πράξεις αγάπης που μπορεί να κάνει ο ένας σύντροφος για τον άλλον χωρίς προηγουμένως να το έχουν συνεννοηθεί. Ειδικότερα, ο σύντροφός σας, θα μπορούσε να σας ξεφλουδίσει ένα πορτοκάλι ή να σας σερβίρει τον πρωινό καφέ σας. Αυτό δηλώνει μια αρκετά στενή σύνδεση μεταξύ σας, ενώ η απώλεια αυτών των μικρών πράξεων ίσως μπορεί να δημιουργήσει μοναξιά.

Όταν η μοναξιά δεν συνδέεται με τη σχέση

Καλό είναι όταν ο νου σας κατακλύζεται από ανάλογα συναισθήματα να προσπαθήσετε να αποκωδικοποιήσετε όσα νιώθετε. Υποσυνείδητα, τα συναισθήματά σας μπορεί να έχουν βαθιές ρίζες στην παιδική σας ηλικία και σε συμπεριφορές των γονιών σας, οι οποίες σας πλήγωσαν ή αμφισβήτησαν την ταυτότητά σας, και στο παρόν εκφράζονται ως μοναξιά και απόρριψη. Αν ακούτε συχνά τον εαυτό σας να λέει «Κανείς δεν με καταλαβαίνει» και άλλες σχετικές φράσεις, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε τις αιτίες πιο βαθιά στη βιογραφία σας.

Πιθανές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

Αν έχετε εντοπίσει τα συναισθήματα της μοναξιάς, κάνατε, ήδη, το πρώτο βήμα για να τα αντιμετωπίσετε. Αρχικά, ξεκινήστε με ένα καθημερινό ημερολόγιο, όπου θα καταγράφετε όσα νιώθετε. Παρατηρώντας καθημερινά τις σημειώσεις σας, θα καταλήξετε πιο εύκολα στο αν όλα αυτά προέρχονται αποκλειστικά από εσάς ή αν συνδέονται άμεσα και με τον/τη σύντροφό σας. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα στη σχέση σας, θα είναι πιο εύκολο να το εκφράσετε στοχευμένα και συνειδητά χωρίς να κατηγορείτε ευθέως -και πολλές φορές χωρίς λόγο- τον άλλον άνθρωπο.

Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας την κατάλληλη στιγμή

Επειδή κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει και προσωπικά προβλήματα πέρα από τα κοινά θέματα της σχέσης, αν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τον/τη σύντροφό σας για ένα θέμα που σας δημιουργεί μοναξιά, φροντίστε να το εκφράσετε μια στιγμή που θα είναι πιο χαλαρός, άρα και επικεντρωμένος σε εσάς.

Κρατήστε τα τηλέφωνα μακριά στον κοινό σας χρόνο

Σε μια πιεστική καθημερινότητα, ο κοινός χρόνος δύο συντρόφων μέσα στη σχέση είναι πολύτιμος. Φροντίστε, λοιπόν, να ρουφήξετε κάθε λεπτό μακριά από εξωτερικούς παράγοντες και περισπασμούς όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απολαύστε ένα άγγιγμα, ένα βλέμμα, το φαγητό σας και μια ταινία χωρίς να σκορπίζεστε σε περιττές πληροφορίες.

Σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία

Αν παρ’ όλα αυτά, βλέπετε ότι τα αιχμηρά συναισθήματα της μοναξιάς επιμένουν και δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή. Ειδικότερα, τα συσσωρευμένα παράπονα και η απογοήτευση μπορεί να σας γεμίζουν με ματαίωση και λύπη, ενώ μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να καταστρέψουν και τη σχέση σας. Από την άλλη, αν το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση, επιχειρήστε τη θεραπεία ζευγαριών, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στη συνολική ανανέωση της σχέσης σας.

Τελικά, αν προσπαθήσετε να ακούσετε τις ανάγκες σας και έχετε υπομονή, θα οδηγηθείτε, σίγουρα σε λύσεις. Είτε αυτές αφορούν την εξέλιξη του εαυτού και της σχέσης σας είτε την αποσύνδεση από μια σχέση που έχει κάνει τον κύκλο της. Σε κάθε περίπτωση, η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα δικό σας, το οποίο οφείλετε να αφουγκραστείτε και να ακολουθήσετε.