Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και επανεισδοχής στο νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνα που υποβάλλονται σε θεραπεία από άνδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί έχουν διαφορές οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών», δήλωσε ο Δρ Γιουσούκε Τσουγκάβα, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η μελέτη

ο Δρ Τσουγκάβα και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα τα οποία περιελάμβαναν περισσότερες από 458.100 γυναίκες ασθενείς και περισσότερους από 318.800 άνδρες ασθενείς σε χρονικό διάστημα 3 ετών. Το 31% των ασθενών (ανδρών και γυναικών) υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς ήταν 8,15% και 8,38% όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από άνδρες, δεδομένο που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως μια «κλινικά σημαντική διαφορά».

Για τους άνδρες ασθενείς, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10,15% όταν έλαβαν θεραπεία από γυναίκες και 10,23% όταν έλαβαν θεραπεία από άνδρες γιατρούς.

Πώς προκύπτουν αυτές οι διαφορές;

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτές τις διαφορές στα αποτελέσματα.

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες γιατροί διαφέρουν από τους άνδρες στον τρόπο επικοινωνίας με τους ασθενείς και στην τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών. Τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους και να συμμετέχουν πιο ενεργά σε κοινές ιατρικές αποφάσεις και συζητήσεις από τους άνδρες συναδέλφους τους», δήλωσε η Δρ Λίζα Ροτενστάιν, συν-συγγραφέας της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια και ιατρική διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Επιπλέον, οι γυναίκες γιατροί συνηθίζουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε μια χειρουργική επέμβαση, εκτελώντας σχολαστικά τη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα είναι καλά και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν πιθανές επιπλοκές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν χαμηλότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επανεισαγωγών», συνέχισε η ίδια.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του γιατρού με την πορεία της υγείας των ασθενών. Ωστόσο, η νέα μελέτη είναι η πιο πρόσφατη σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών είναι καλύτερα όταν λαμβάνουν θεραπεία από γυναίκες γιατρούς», συμπλήρωσε ο Δρ Τσουγκάβα.

«Οι άνδρες γιατροί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα δεδομένα και να τα προσεγγίσουν με περιέργεια έτσι ώστε να εντοπίσουν σε βάθος τις αιτίες αυτών των διαφορών και να αλλάξουν ενδεχομένως τον τρόπο προσέγγισης συγκεκριμένων ζητημάτων στην εργασία τους», κατέληξε ο ίδιος.