Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται καθημερινά από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.  Στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 25 έως 45 εκατομμύρια, από τους οποίους τρεις στους δύο είναι γυναίκες. Αν έχετε αποκλείσει διάφορες παθήσεις με τον γιατρό σας, το έντερό σας μπορεί να επιβαρύνεται από τροφές που καταναλώνετε, συγκεκριμένα ροφήματα, ανισορροπίες στο εντερικό μικροβίωμα και φυσικά από το άγχος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και της σπαστικής κολίτιδας, όπως η χαλάρωση της περιοχής με μασάζ, λαδάκια και pilates, τα προβιοτικά και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ωστόσο, πολύ συχνά παρατηρείται τα άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο να καταναλώνουν ανθρακούχα ποτά ή ακόμα και ανθρακούχο νερό για να νιώσουν καλύτερα. Όσο δροσιστικά κι αν φαίνονται όμως τα ανθρακούχα ροφήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δυσφορία και δυσκολία στην πέψη, εντείνοντας το φούσκωμα και αέρια.

Ειδικότερα, παλαιότερη μελέτη στο περιοδικό BMC Gastroenterology κατέδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών συσχετίζεται με το σύμπτωμα του IBS που συνδέεται με τη διάρροια. Αυτό δε σημαίνει ότι τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συνήθως, στα άτομα που υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα και IBS το ανθρακικό επιδεινώνει το φούσκωμα. Ως αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη δυσφορία προκαλεί περισσότερο στρες και αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο φούσκωμα.

Ευτυχώς, αν έχετε ευερέθιστο έντερο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε τελείως το ανθρακούχο νερό. Ξεκινήστε καταγράφοντας πότε και σε ποιες ποσότητες σας ενοχλεί η κατανάλωση ανθρακούχου νερού. Πιθανότατα, αν κάνετε μικρές αλλαγές και το προσαρμόσετε στη διατροφή σας με δημιουργικούς τρόπους, θα έχετε λιγότερες ή και καθόλου αρνητικές επιπτώσεις. Σίγουρα, να έχετε στο νου σας πως στις περιόδους έξαρσης του συνδρόμου, που το έντερό σας είναι πιο ευαίσθητο, καλό είναι να μειώνετε την κατανάλωσή του.

Να πίνετε πολύ νερό

Είναι απαραίτητο ο οργανισμός να αισθάνεται πάντα ενυδατωμένος. Με αυτό τον τρόπο, τα προβλήματα πέψης ελαττώνονται, ενώ τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα. Αν πίνετε αρκετό νερό, εμποδίζετε αυτόματα τη δυσκοιλιότητα αλλά και σπασμούς στην κοιλιά και το έντερο. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξετε το απλό ή το ανθρακούχο νερό. Καλό είναι να προσφέρετε στο σώμα σας την ενυδάτωση που χρειάζεται. Ωστόσο, αν χρειάζεστε το ανθρακικό, να επιλέγετε ανθρακούχο νερό και όχι σόδα, γιατί το πρώτο είναι λιγότερο οξύ.

Κάντε μια μείξη του απλού και του ανθρακούχου νερού

Αν είστε σωστά ενυδατωμένοι αλλά νιώθετε ότι αρχίζουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, έχετε φούσκωμα ή αέρια, φροντίστε να προσαρμόσετε τις ποσότητες ανθρακούχου και απλού νερού αναλόγως. Τολμήστε να ανακατέψετε το νερό με το ανθρακούχο ώστε το τελευταίο να είναι πιο ελαφρύ. Θα μπορούσατε, επίσης, να αρωματίσετε το απλό νερό με βότανα όπως δεντρολίβανο ή δυόσμο ή να προσθέσετε λεμόνι και αγγούρι. Αν βέβαια, έχετε θέματα με το στομάχι σας, αποφύγετε τα όξινα φρούτα.

Διαλέξτε το λιγότερο όξινο ανθρακούχο νερό

Επειδή η οξύτητα παίζει ρόλο στο στομάχι και το έντερο, κάντε μια σχετική έρευνα στα ανθρακούχα νερά και επιλέξτε αυτό με τη χαμηλότερη οξύτητα. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά που, σίγουρα, μπορούν να καλύψουν τα γούστα σας.

Παρακολουθήστε το σώμα σας και πώς αντιδρά το έντερο και το στομάχι σας στο ανθρακούχο νερό, πάντα, σε  συνδυασμό με μια ολιστική προσέγγιση στη διατροφή και τη στάση στην καθημερινή σας ζωή. Τελικά, μπορεί να πρέπει να επαναπροσδιορίσετε καλύτερα τα τρόφιμα που καταναλώνετε και τον τρόπο ζωής σας.