Όταν σκέφτεστε την τεστοστερόνη, τι σας έρχεται στο μυαλό; Εκτός από την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών, των μυών και της δύναμης των οστών, η τεστοστερόνη έχει πολλούς σημαντικούς ρόλους, που πιθανότατα θα σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για τον καρκίνο του προστάτη; Ή, ότι και οι γυναίκες – εκτός από τους άνδρες – χρειάζονται τεστοστερόνη;

Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στην διάθεση και ότι μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στη λειτουργία των ωοθηκών, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πιθανώς έχει και άλλες λειτουργίες, που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.

Τώρα, νέα συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου των ανδρών καθώς και τον κίνδυνο θανάτου.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν χαμηλή αρχική τιμή τεστοστερόνης φάνηκαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ενώ όσοι είχαν πολύ χαμηλά αρχικά επίπεδα είχαν επιπλέον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς συνδέεται η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου;

Πριν την μελέτη, πολλά ήταν τα ερωτηματικά αναφορικά με τις επιδράσεις της θεραπείας με τεστοστερόνη (για την επαναφορά των χαμηλών επιπέδων στα φυσιολογικά) στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κάθε αιτίας θανάτου στους άνδρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης θέλησαν να μάθουν εάν η ίδια η χαμηλή τεστοστερόνη θέτει τους άνδρες σε κίνδυνο για τις ίδιες επιπτώσεις.

Οι ερευνητές του University of Western Australia μαζί με άλλους Αυστραλούς ερευνητές καθώς και ερευνητές από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, συγκέντρωσαν 11 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 24.000 ατόμων, για να δουν πώς η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου στους μεγαλύτερους άνδρες.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια και μετρήθηκαν τα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τα βασικά επίπεδα διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της ολικής τεστοστερόνης, της σφαιρίνης και της ωχρινοτρόπου ορμόνης.

Στη συνέχεια, αναζήτησαν τυχόν σχέσεις μεταξύ αυτών των επιπέδων και του σχετικού κινδύνου των ανθρώπων για καρδιαγγειακά επεισόδια, καρδιαγγειακούς θανάτους ή θανάτους από οποιαδήποτε αιτία.

Μετά την ανάλυσή τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνδρες με χαμηλή ολική τεστοστερόνη (κάτω από 7,4 nmol/L [213 ng/dL]) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Επιπλέον, όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (κάτω από 5,3 nmol/L [153 ng/dL]) είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος;

Ενώ οι παραπάνω συνδέσεις επιβεβαιώνονται από τους ερευνητές, αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο θανάτου από αυτές τις αιτίες ή εάν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι απλώς ένα σημάδι κακής γενικής υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας λόγος που η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σχετίζεται με την χειρότερη υγεία γενικά είναι το γεγονός ότι τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη μυϊκή μάζα και μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η χαμηλή τεστοστερόνη, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, που ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.