Ακόμη και όταν προσπαθούμε συνειδητά να το κρατήσουμε μακριά, το στρες βρίσκει πάντα τρόπο να “τρυπώνει” στην καθημερινότητά μας.

Ένα deadline που πλησιάζει στην δουλειά, οι λογαριασμοί στο τέλος του μήνα, ατυχή γεγονότα και οι ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις, επαγγελματικές και προσωπικές, μπορεί να μας κατακλύσουν με πανικό και τότε το μυαλό ξεκινά να “τρέχει” από το ένα κακό σενάριο στο άλλο.

Τι είναι η μέθοδος 5-4-3-2-1

Ωστόσο, υπάρχουν απλές ασκήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε τον έλεγχο των σκέψεών μας.

Είναι γνωστές ως τεχνικές γείωσης, επειδή μας βοηθούν να επανέλθουμε στην παρούσα στιγμή, δίχως να ανησυχούμε για όλα όσα μπορεί να προκύψουν αργότερα.

Η μέθοδος 5-4-3-2-1 είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές γείωσης, που μας βοηθά να απαλλαγούμε από το αίσθημα πανικού ή φόβου, τις δυσάρεστες σκέψεις και τις επίμονες ανησυχίες ώστε να επανέλθουμε στο παρόν μέσω των αισθήσεών μας.

Πώς θα την κάνετε

Για να την δοκιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βρείτε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε

Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε γύρω σας και να εντοπίσετε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε αυτή τη στιγμή. Μη διστάσετε να τα κατονομάσετε δυνατά. Διαφορετικά μπορείτε να τα πείτε από μέσα σας, περιγράφοντας κάθε αντικείμενο λεπτομερώς.

Θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε, όπως η κούπα με τον καφέ σας, μια ζωγραφιά στον τοίχο, μια ρωγμή στο πλακάκι, ένα πουλί έξω από το παράθυρο ή μια καρέκλα δίπλα στο τραπέζι.

Βρείτε 4 πράγματα που μπορείτε να νιώσετε

Το επόμενο βήμα είναι να εστιάσετε στο πώς αισθάνεστε. Για αυτό το βήμα, μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας, αν νιώθετε άνετα, ή να κοιτάξετε προς τα κάτω. Τώρα, απαριθμήστε τέσσερα πράγματα που μπορείτε να νιώσετε.

Θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ αεράκι, η ζεστασιά του ήλιου, η μπλούζα πάνω στην πλάτη σας, το φουλάρι στο λαιμό σας ή υφή του καναπέ στα χέρια σας.

Βρείτε 3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε

Σε αυτήν την φάση, δώστε προσοχή σε όσα ακούτε γύρω σας και αναγνωρίστε τρεις ήχους που μπορείτε να ακούσετε εκείνη την στιγμή.

Θα μπορούσε να είναι μια κόρνα, ο αφυγραντήρας που δουλεύει, το ραδιόφωνο που παίζει χαμηλά. Και σε αυτό το βήμα μπορείτε να διατηρήσετε τα μάτια σας κλειστά ή το βλέμμα σας προς τα κάτω.

Βρείτε 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε

Τώρα έχει έρθει η στιγμή να ενεργοποιήσετε την όσφρησή σας. Με τα μάτια σας ακόμα κλειστά ή το βλέμμα σας στραμμένο προς τα κάτω, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε αυτή τη στιγμή.

Μπορεί να είναι το άρωμά σας ή οι ευωδίες που αναδύονται από το φαγητό που ετοιμάζεται.

Βρείτε 1 πράγμα που μπορείτε να γευτείτε

Στο τελευταίο βήμα στρέψτε την προσοχή σας στους γευστικούς σας κάλυκες και προσδιορίστε ένα πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μπορεί να είναι το βάλσαμο στα χείλη σας, η τσίχλα που μασάτε ή η παρατεταμένη γεύση του καφέ που ήπιατε νωρίτερα.

Για αυτό το βήμα, μπορείτε επίσης να κλείσετε τα μάτια σας για να φανταστείτε τη γεύση από κάτι, όπως το αγαπημένο σας γλυκό ή το τελευταίο γεύμα που φάγατε χθες βράδυ.

Πώς σας βοηθά

Η συγκεκριμένη άσκηση σας βοηθά να καταπολεμήσετε το άγχος, καθώς αποσπά την προσοχή σας από τις ενοχλητικές σκέψεις, προτρέποντάς σας να εστιάσετε στις αισθήσεις σας.

Έρευνα επισημαίνει ότι καθώς ασχολούμαστε συνειδητά με τον κόσμο γύρω μας, διακόπτουμε αυτές τις σκέψεις και ανακατευθύνουμε την εστίασή μας προς τα έξω.