Σίγουρα σας έχει τύχει να πάτε από το μπάνιο στην κουζίνα για ένα συγκεκριμένο λόγο και, ξαφνικά, μόλις φτάσετε να ξεχάσετε εντελώς τι θέλατε να κάνετε. Πόσες φορές, επίσης, έχετε συναντήσει ένα γνωστό σας πρόσωπο και δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε το όνομά του; Αυτές οι μικρές απώλειες μνήμης συμβαίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με το Harvard Medical School, αλλά η γήρανση από μόνη της δεν οδηγεί σε απώλεια μνήμης. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί στο Harvard, η άνοια μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένες διαταραχές, κάποιο τραυματισμό ή νευρολογική νόσο.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι, ευτυχώς, όλοι μπορούμε να ενισχύσουμε τη γνωστική μας ικανότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, διατηρώντας το μυαλό μας αιχμηρό και μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.

Γενικά, φροντίστε την υγεία σας:

  • Κινήστε το σώμα σας και ασκηθείτε
  • Κοιμηθείτε αρκετά
  • Μην καπνίζετε
  • Διατηρήστε κοινωνικό περίγυρο
  • Μειώστε το αλκοόλ και καταναλώστε μέχρι ένα ποτήρι την ημέρα
  • Επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή

Και ακολουθήστε πρακτικές που ενεργοποιούν το μυαλό:

1. Μην σταματάτε να μαθαίνετε κάτι καινούριο

Όπως και όλο το σώμα μας, έτσι και το μυαλό χρειάζεται άσκηση. Κάθε είδους εκπαίδευση και κάθε νέο γνωστικό αντικείμενο ενεργοποιεί μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε τη λειτουργία της μνήμης σας όσο και αν περνούν τα χρόνια. Ξεκινήστε ένα χόμπι ή μια ξένη γλώσσα. Φανταστείτε πόσο δραστηριοποιείται το μυαλό όταν προσπαθεί να θυμηθεί μια νέα λέξη σε άλλη γλώσσα.

2. Ενεργοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας

Με βάση τα ευρήματα μιας μελέτης, όπως αναφέρει το Harvard Medical School, ενήλικες εκτέθηκαν σε εικόνες, οι οποίες συνοδεύονταν από μια μυρωδιά. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στους ίδιους ενήλικες εικόνες χωρίς μυρωδιές και τους ζητήθηκε να επιλέξουν ποιες είχαν δει προηγουμένως. Αποδείχθηκε ότι θυμήθηκαν κυρίως όσες συνδυάζονταν με μυρωδιές και μάλιστα ευχάριστες. Είναι δεδομένο ότι όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιήσετε τόσο περισσότερο θα εμπλακεί και ο εγκέφαλός σας στη διαδικασία της μνήμης. Εξερευνήστε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σας με όλες τις αισθήσεις να συμμετέχουν ενεργά.

3. Αξιοποιήστε καλύτερα την ενέργεια του εγκεφάλου σας

Αν το να θυμηθείτε που αφήσατε τα κλειδιά και τα γυαλιά σας ή τι ώρα ξεκινάει το επόμενο meeting σας καταναλώνουν πολλή από την ενέργειά σας, καλύτερα να χρησιμοποιείτε έξυπνους τρόπους όπως υπενθυμίσεις στο κινητό σας τηλέφωνο ή σημειώματα στο ψυγείο ή κάποιο ημερολόγιο ή να τοποθετείτε τα μικροαντικείμενα που χρειάζεστε καθημερινά σε συγκεκριμένες θέσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα δώσετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να επικεντρωθεί στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και γενικότερα στο να θυμάται πιο σημαντικά πράγματα.

4. Επανάληψη «μήτηρ πάσης μαθήσεως»

Αν επιθυμείτε να θυμηθείτε κάτι που μάθατε, ακούσατε, διαβάσατε ή εμπνευστήκατε και σκεφτήκατε, καλό είναι να το σημειώσετε ή να το επαναλάβετε δυνατά. Έτσι ισχυροποιείτε τη μνήμη σας.

5. Καταναλώστε τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Η διατροφή συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και κυρίως όταν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και καλά λιπαρά. Να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη, τα οποία βρίσκονται στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα. Βάλτε στη πρώτη γραμμή της διατροφής σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια. Τα αβγά, οι ξηροί καρποί, ο κουρκουμάς, η μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο, ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και το σκουμπρί βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές για να ενισχύσετε τη μνήμη και το μυαλό σας.

Να ακούτε το σώμα σας και να μην δεσμεύετε την υπάρξή σας στα στενά όρια της ηλικίας. Να ζείτε με βάση όσα σας ευχαριστούν και να τροφοδοτείτε το μυαλό σας με την ίδια όρεξη για ζωή.