Τα bath bombs μπορούν να προσθέσουν ένα κεφάτο twist σε ένα χαλαρωτικό selfcare τελετουργικό στο μπάνιο ή ακόμη και να αποτελέσουν μια εξαιρετική ιδέα δώρου για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, εάν σας λέγαμε ότι μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας bath bombs στο σπίτι; Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, ενώ χρειάζεται μόλις περίπου 20 λεπτά, συν μια ή δύο έξτρα μέρες για να σταθεροποιηθούν.

Τι θα χρειαστείτε

Σχεδόν όλες οι συνταγές για bath bombs απαιτούν τα ίδια συστατικά και μετρήσεις, με μερικές μόνο εξαιρέσεις κάποιες φορές. Το βασικό συστατικό για υπέροχα bath bombs είναι το κιτρικό οξύ, γνωστό και ως «ξινό», το οποίο μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με μπαχαρικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό λεμονιού ή να αναμείξετε baking powder με μηλόξυδο.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι κιτρικό οξύ (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα σε χυμού λεμονιού ή αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού baking powder και μηλόξυδο)
  • 1/2 φλιτζάνι άλατα Epsom
  • 1/2 φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού
  • 3/4 κ. γ. νερό
  • 2 κουταλιές αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το τριαντάφυλλο, το πορτοκάλι, είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή)
  • 2 κ. σ. φυτικό έλαιο της αρεσκείας σας (jojoba, γλυκό αμύγδαλο, καρύδα, ελαιόλαδο)
  • Λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ή κάποιο χρώμα από λαχανικό -για παράδειγμα μπορείτε να πάρετε το κόκκινο χρώμα από τα παντζάρια
  • Ένα καλούπι της επιλογής σας, όπως κανονικά ή μίνι φορμάκια για muffins ή στρογγυλά πλαστικά καλούπια ειδικά για bath bombs
  • Προαιρετικά, προσθέστε αποξηραμένα λουλούδια ή διακοσμητικά ζαχαρόπαστας, όπως λουλούδια ή αστέρια ή ακόμη και σκόνη glitter.

Good to know: Τα έλαια και το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του ευαίσθητου δέρματος -ωστόσο, αποφύγετέ τα εάν παρατηρήσετε κάποια αρνητική αντίδραση στην επιδερμίδα. Επίσης, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή επιρρεπές στο έκζεμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε και οποιαδήποτε υλικά με αρώματα (π.χ. αιθέρια έλαια) κατά την παρασκευή των δικών σας bath bombs.

Πώς θα φτιάξετε βήμα-βήμα τα bath bombs

  1. Με εξαίρεση το κιτρικό οξύ ή όποια άλλη εναλλακτική χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ρίξτε όλα τα υγρά υλικά σε ένα βάζο, κλείστε το και ανακινήστε το δυνατά.
  3. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα ξηρά συστατικά. Αναμείξτε τα με τα χέρια σας μέχρι να να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε αυτό το σημείο, προσθέστε το κιτρικό οξύ -ίσως παρατηρήσετε ότι το μείγμα θα «αφρίσει» λόγω της αντίδρασης που προκαλεί το κιτρικό οξύ.
  4. Μοιράστε το μείγμα στα φορμάκια που έχετε επιλέξει. Μπορείτε να γεμίσετε ελαφρώς τα φορμάκια ή τα καλούπια και να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι ή ένα ποτήρι για να πιέσετε το μείγμα όσο πιο πολύ γίνεται, ώστε να «κολλήσουν» όλα τα συστατικά μεταξύ τους και να δημιουργηθεί το σχήμα του bath bomb.
  5. Έπειτα, βγάλτε τα bath bombs από τα καλούπια, τυλίξτε τα με λαδόκολλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πολύ καλά -δώστε τους μία ή δύο μέρες για να στεγνώσουν τελείως πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  6. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να ρίξετε ένα στην μπανιέρα σας και να χαλαρώσετε.

Πώς να τα αποθηκεύσετε

Τα bath bombs συνήθως διαρκούν περίπου έξι μήνες, εφόσον συσκευάζονται καλά σε αεροστεγή βάζα ή σφραγισμένες πλαστικές σακούλες και αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα σε ένα ντουλάπι. Η αποθήκευσή τους στο μπάνιο δεν είναι ιδανική, καθώς οι υδρατμοί και η υγρασία έχουν την τάση να εξουδετερώνουν το κιτρικό οξύ, και υπάρχει περίπτωση το bath bomb σας να μην «αφρίσει» καθόλου όταν το ρίξετε στο νερό.