Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το να επιλέγετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα μπορεί να ενισχύσει την φυσική σας κατάσταση, τονώνοντας τους μυς και συμβάλλοντας στην καύση περισσότερων θερμίδων. Νέα όμως επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να παρατείνει την ζωή σας, θωρακίζοντας την καρδιά σας.

Στην ανασκόπηση, που περιλάμβανε σχεδόν 500.000 άτομα, βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ της αναρρίχησης σκαλοπατιών και της μειωμένης πιθανότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ανεβαίνοντας τις σκάλες ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, μειώνεται. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας

Οι ερευνητές εξέτασαν εννέα μελέτες που εστίαζαν στην σύνδεση μεταξύ της αναρρίχησης σκαλοπατιών και των καρδιαγγειακών παθήσεων και του πρόωρου θανάτου.

Αυτές οι μελέτες περιλάμβαναν 480.479 συμμετέχοντες που είτε ήταν καλά στην υγεία τους είτε είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 35 έως 84 έτη και περίπου το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που ανέβαιναν σκάλες είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο «θνησιμότητας από όλες τις αιτίες» ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που το παρέλειπαν.

Είχαν επίσης 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Όσοι συνήθιζαν να ανεβαίνουν σκάλες είχαν επίσης μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Γιατί ευνοείται η καρδιά;

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα οφέλη της συγκεκριμένης συνήθειας πηγάζουν από ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: την κατακόρυφη κίνηση.

Σε σύγκριση με μια δραστηριότητα όπως το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος, όταν ανεβαίνετε σκαλιά το σώμα σας πρέπει να κινηθεί μόνο του ενάντια στην βαρύτητα.

Για αυτόν τον τύπο κάθετης κίνησης δαπανάτε περίπου 9,6 φορές την ποσότητα ενέργειας που θα δαπανούσατε εάν παραμένατε καθισμένοι, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αυτό δεν βελτιώνει απλώς την καρδιοαναπνευστική σας αντοχή, που μπορεί από μόνη της να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών αλλά ενισχύει και την οπίσθια κινητική αλυσίδα (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους γλουτούς, τους δικέφαλους μηριαίους, τα ισχία και τις γάμπες), την συνολική κινητικότητα αλλά και την μυοσκελετική ανθεκτικότητα του σώματος.

Πόσα σκαλιά είναι αρκετά;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προτείνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ή ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης για να επωφεληθούμε.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι πέντε έως έξι όροφοι την ημέρα (συνολικά 50 έως 60 βήματα καθώς ανεβαίνουμε τα σκαλιά) μπορεί να έχουν ωφέλιμη δράση.

Παρ ‘όλα αυτά, ακόμα και λιγότερα από τα παραπάνω είναι καλύτερα από το να μην ανεβαίνετε καθόλου, καταλήγουν οι ερευνητές.

«Αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση που εξετάζει τη συσχέτιση της αναρρίχησης σκαλοπατιών ως μορφή σωματικής δραστηριότητας και του καρδιαγγειακού κινδύνου», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Είναι όμως, σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση, επομένως δεν αποδεικνύει αιτιότητα αλλά συσχέτιση. Επιπλέον οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυτόνομα κάθε πότε ανέβαιναν σκαλιά, γεγονός που μπορεί να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό αναφορικά με την πραγματική σωματική τους δραστηριότητα.