Σας αρέσει το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το κολύμπι; Όποιο και να προτιμάτε, εάν κάνετε γυμναστική τακτικά τότε οι πιθανότητες να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή αυξάνονται, καθώς νέα πρωτοποριακή έρευνα από το University of South Australia αποκάλυψε ότι η αυξημένη καρδιοαναπνευστική αντοχή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 11-17%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, επισημαίνει επίσης ότι απλώς ενισχύοντας την καρδιοαναπνευστική σας αντοχή κατά ένα μεταβολικό ισοδύναμο, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων φαίνεται να μειώνεται κατά 18%.

Έτσι, λίγη περισσότερη άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 26 συστηματικές ανασκοπήσεις με μετά-αναλύσεις από 199 μοναδικές μελέτες κοόρτης, δηλαδή συνολικά πάνω από από 20,9 εκατομμύρια παρατηρήσεις.

Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και της υγείας σε ενήλικες, παρέχοντας μια λεπτομερή ματιά στο πώς τα επίπεδα φυσικής μας κατάστασης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Τι είναι η καρδιοαναπνευστική αντοχή

“Η καρδιοαναπνευστική αντοχή (cardiorespiratory fitness ή CRF) είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την ικανότητα εκτέλεσης φυσικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι”, εξηγούν οι ερευνητές.

“Συνοψίζοντας τα στοιχεία, είδαμε ότι όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής αντοχής ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα ή να εμφανίσουν χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις αργότερα στην ζωή τους” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

“Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε ότι η ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής κατά ένα μεταβολικό ισοδύναμο φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 11-17% και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 18%” επισημαίνουν.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους η ενίσχυση κατά ένα μεταβολικό ισοδύναμο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός τακτικού προγράμματος αερόβιας γυμναστικής” εξηγούν.

Σωτήρια η γυμναστική

“Το μήνυμα είναι πολύ απλό: Εάν κάνετε τακτικά ασκήσεις που σας κρατούν σε κίνηση ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αλλά και εμφάνισης ασθενειών στο μέλλον φαίνεται να μειώνεται. Εάν όμως αποφεύγετε την άσκηση, η υγεία σας δεν θα ευνοηθεί μελλοντικά”.

“Κατανοούμε ότι η καρδιοαναπνευστική αντοχή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την βέλτιστη υγεία. Εάν ασκείστε ήδη, αυτά τα ευρήματα θα σας ενθαρρύνουν για να γυμναστείτε ακόμα περισσότερο. Εάν όμως γνωρίζετε ότι πρέπει να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση, τότε αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση για να ξεκινήσετε να δουλεύετε προς αυτήν την κατεύθυνση” λένε οι ερευνητές.

Πώς θα την βελτιώσετε

Για να δείτε ουσιαστικές βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική σας αντοχή, οι ερευνητές προτείνουν να αυξήσετε την φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, κάνοντας για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές παλαιότερης μελέτης ανέφεραν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις, η προπόνηση αντοχής και η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης φάνηκαν να οδηγούν σε βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική αντοχή και τη μυϊκή δύναμη μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 40-65 ετών, που δεν ήταν προηγουμένως σωματικά δραστήριοι.