Η Αμάλ Κλούνεϊ ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις υπό το αμερικανικό εκτελεστικό διάταγμα 14203, το οποίο υπεγράφη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το διάταγμα κατηγορεί το ΔΠΔ για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες» εναντίον των ΗΠΑ και του συμμάχου τους, του Ισραήλ.

Η Κλούνεϊ παρείχε νομικές συμβουλές στο ΔΠΔ στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά πιθανά εγκλήματα πολέμου εκ μέρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην Υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Τον Νοέμβριο του 2024, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Οι ισραηλινές αρχές χαρακτήρισαν τις κατηγορίες «παράλογα ψεύδη».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πρόσφατα νομικούς που συνεργάζονται με το ΔΠΔ –μεταξύ αυτών και την Κλούνεϊ– ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις υπό το αμερικανικό εκτελεστικό διάταγμα 14203.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν η κυρία Κλούνεϊ έχει προειδοποιηθεί, αλλά ήταν μέλος της επιτροπής που συνέστησε στον εισαγγελέα Καρίμ Χαν να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον κ. Νετανιάχου και τον Γιοάβ Γκαλάντ, τότε υπουργό Άμυνας του Ισραήλ.

Ωστόσο οι FT επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών άλλοι νομικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) να εκδώσει το ένταλμα, συμπεριλαμβανομένων της Μπαρόνης Ελένα Κένεντι και του Λόρδου Δικαστή Άντριαν Φούλφορντ.

Στο πλαίσιο του διατάγματος προβλέπονται αυστηρά μέτρα, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για λειτουργούς, υπαλλήλους και συνεργάτες του ΔΠΔ, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Η εντολή του Τραμπ έθεσε προθεσμία 60 ημερών, που έληξε στις 7 Απριλίου, για εσωτερικές συστάσεις σχετικά με άλλες προσωπικότητες που θα έπρεπε να υποστούν κυρώσεις μαζί με τον Χαν.

«Πιστεύω στο κράτος δικαίου»

«Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω στην αξιολόγηση στοιχείων για υποψίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα» έγραψε η Κλούνεϊ στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη.

«Υπηρέτησα σε αυτή την επιτροπή γιατί πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας των πολιτικών ζωών. Ο νόμος που προστατεύει τους πολίτες σε πολέμους ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου ανεξαρτήτως των λόγων για μια σύγκρουση» σημειώνει.

Ο Νετανιάχου έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ένταλμα σύλληψης, ισχυριζόμενος ότι δημιουργεί μια «στρεβλή και ψευδή ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των εκτελεστών της Χαμάς».

Το δικαστήριο έχει επίσης κατηγορήσει τρεις ηγέτες της Χαμάς, της απαγορευμένης τρομοκρατικής ομάδας, οι οποίοι έχουν από τότε σκοτωθεί.

«Δευτεροκλασάτος σταρ, κάνει προπαγάνδα»

Ο Κλούνεϊ είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής των Δημοκρατικών και έχει αναλάβει εξέχοντα ρόλο στην εκστρατεία των περσινών εκλογών, εμφανιζόμενος σε συγκεντρώσεις χρηματοδότησης μαζί με τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, πριν τον προτρέψει δημόσια να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κλούνεϊ «δευτεροκλασάτο κινηματογραφικό αστέρα» και «αποτυχημένο πολιτικό αναλυτή», αποκαλώντας τη στάση του ως προπαγανδιστική.

«Πάλεψε σκληρά για την εκλογή του Κοιμισμένου Τζο και μετά, αμέσως μετά το debate, τον εγκατέλειψε σαν σκύλο. Αργότερα, υποθέτω υπό εντολές από την ομάδα του Ομπάμα, προώθησε ανοιχτά την ‘Καμάλα [Χάρις]’, μόνο για να συνειδητοποιήσει σύντομα ότι αυτό δεν θα πήγαινε και πολύ καλά» έγραψε στον λογαριασμό του στο Truth Social.

Η Αμάλ Κλούνεϊ γεννήθηκε το 1978 στη Βηρυτό του Λιβάνου και μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά της το 1980, λόγω του εμφυλίου πολέμου. Μεγάλωσε στο Μπακιγχαμσάιρ και σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Είναι εγγεγραμμένη στο δικηγορικό σώμα της Νέας Υόρκης από το 2002 και μπορεί να ασκεί το επάγγελμα και στην Αγγλία και Ουαλία.

Οι Κλούνεϊ φέρεται να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη Γαλλία και έχουν σπίτια στο Λονδίνο και την Ιταλία, αν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ενώ ο  Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση Καληνύχτα και Καλή Τύχη.