Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ανχουί (Anhui) της Κίνας διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων στο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 18% και από καρκίνο κατά 11%.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Journal, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες στο πρωινό 186.168 Βρετανών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το είδος και την ποσότητα των δημητριακών που καταναλώνουν για πρωινό. Σε μια μεταγενέστερη ανάλυση, κατά την οποία καταγράφηκαν θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν πως προσθέτουν αποξηραμένα φρούτα στα δημητριακά τους είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και όσοι προσέθεταν γάλα στα δημητριακά τους εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Ποιο είναι το καλύτερο δημητριακό για πρωινό;
Ένα από τα βασικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι το είδος των δημητριακών που καταναλώνει κανείς μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μούσλι συσχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, ενώ τα δημητριακά πίτουρου συσχετίζονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση πόριτζ (χυλού βρόμης) μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των συμμετεχόντων.
Ωστόσο, ενώ μια μέτρια ποσότητα μούσλι και δημητριακών με πίτουρο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, άλλα δημητριακά με ζάχαρη φαίνεται πως μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Άρα, αν καταναλώνετε ένα πρωινό με βάση τα δημητριακά, ίσως αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δείτε αν υπάρχει μια πιο υγιεινή εναλλακτική.
Ποιο αποξηραμένο φρούτο να προτιμάμε;
Εξαρτάται από τα προσωπικά γούστα του καθενός μας. Οι σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα κράνμπερι είναι όλα νόστιμες και υγιεινές επιλογές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η διαδικασία αποξήρανσης βοηθά στη συμπύκνωση των φυσικών θρεπτικών συστατικών των φρούτων όπως το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες.
Δύο πράγματα όμως που αξίζει ίσως να σημειωθούν είναι τα εξής: η αποξήρανση μπορεί να μειώσει ελαφρώς ορισμένες ευαίσθητες στη θερμότητα βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και ορισμένοι παραγωγοί προσθέτουν ζάχαρη στα αποξηραμένα φρούτα. Είναι επομένως πάντοτε ωφέλιμο να ελέγχουμε τις ετικέτες για πρόσθετα σάκχαρα και ίσως να συνδυάζουμε τα δημητριακά μας με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι για ενίσχυση της βιταμίνης C.
Όλα καταλήγουν στην ισορροπία
Αν τα δημητριακά είναι μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής την οποία ήδη ακολουθείτε, πιθανότατα δεν χρειάζεται να αλλάξετε πολλά. Αν όμως ξεκινάτε κάθε πρωί με δημητριακά με ζάχαρη, σκεφτείτε να κάνετε μερικές αλλαγές. Επίσης, μπορείτε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο μενού σας πιο πλούσια σε πρωτεΐνη πρωινά, για παράδειγμα αβγά ή γιαούρτι στραγγιστό με μούρα.
Συμπερασματικά, αν ένα πρωινό με δημητριακά σας αρέσει, τώρα ξέρουμε ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός: μια χούφτα μούσλι, αποξηραμένα φρούτα και γάλα.