Επιστήμονες από το Σίδνεϊ αποκάλυψαν γιατί η λήψη αναμνηστικού εμβολίου στο ίδιο χέρι με την πρώτη δόση μπορεί να δημιουργήσει πιο γρήγορα μια πιο αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση.

Η μελέτη με επικεφαλής το Garvan Institute of Medical Research και το Kirby Institute, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, προσφέρει νέα ευρήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση των μελλοντικών στρατηγικών εμβολιασμού.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όταν χορηγείται ένα εμβόλιο, εξειδικευμένα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα «προετοιμάζονται» μέσα στους λεμφαδένες.

Αυτά τα μακροφάγα «κατευθύνουν» στη συνέχεια την τοποθέτηση των Β κυττάρων μνήμης ώστε να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στην αναμνηστική δόση του εμβολίου όταν χορηγείται στον ίδιο χέρι με την αρχική.

Τα ευρήματα, που προέκυψαν αρχικά από πειραματόζωα και επαληθεύτηκαν σε ανθρώπινους συμμετέχοντες, παρέχουν στοιχεία για τη βελτίωση των προσεγγίσεων εμβολιασμού, προσφέροντας ενδεχομένως μια νέα προσέγγιση για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Γιατί μπορεί να «μετράει» το χέρι που δεχόμαστε το εμβόλιο;

Με τον εμβολιασμό εισάγεται στο σώμα μια αβλαβής εκδοχή ενός παθογόνου, γνωστή ως αντιγόνο του εμβολίου για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει το πραγματικό παθογόνο.

Σύμφωνα με παλαιότερα ευρήματα των ερευνητών, τα Β κύτταρα μνήμης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανοσοποιητικών αποκρίσεων όταν επιστρέφουν οι λοιμώξεις, φαίνεται να παραμένουν στον λεμφαδένα που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο της ένεσης.

Χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονη απεικόνιση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα Β κύτταρα μνήμης « μεταναστεύουν» στο εξωτερικό στρώμα του τοπικού λεμφαδένα, όπου αλληλεπιδρούν στενά με τα μακροφάγα που βρίσκονται εκεί.

Όταν χορηγήθηκε αναμνηστική δόση στην ίδια θέση, αυτά τα «προετοιμασμένα» μακροφάγα – που ήταν ήδη σε επιφυλακή – συνέλαβαν αποτελεσματικά το αντιγόνο και ενεργοποίησαν τα Β κύτταρα μνήμης για να παράγουν αντισώματα υψηλής ποιότητας.

“Τα μακροφάγα είναι γνωστό ότι καταβροχθίζουν τα παθογόνα και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, αλλά η έρευνά μας υποδηλώνει ότι αυτά που βρίσκονται στους λεμφαδένες που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο της ένεσης παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην ενορχήστρωση μιας αποτελεσματικής απόκρισης του εμβολίου την επόμενη φορά. Επομένως, η τοποθεσία έχει σημασία”, λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η κλινική μελέτη

Προκειμένου να προσδιοριστεί η συνάφεια των αποτελεσμάτων στα πειραματόζωα με τα ανθρώπινα εμβόλια, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε κλινική μελέτη με 30 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο κατά της covid-19.

Είκοσι συμμετέχοντες έλαβαν την αναμνηστική τους δόση στο ίδιο χέρι με την πρώτη τους δόση, ενώ 10 έλαβαν τη δεύτερη ένεση στο άλλο χέρι.

“Εκείνοι που έλαβαν και τις δύο δόσεις στο ίδιο χέρι φάνηκαν να παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 σημαντικά ταχύτερα και συγκεκριμένα εντός της πρώτης εβδομάδας μετά την δεύτερη δόση” αναφέρουν οι ερευνητές.