Αν και δεν είναι κωμικοί, ακόμα και οι επιστήμονες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το χιούμορ.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, σύμφωνα με την οποία όταν οι ερευνητές χρησιμοποιούν χιούμορ στην επικοινωνία τους -ιδιαίτερα στο διαδίκτυο- το κοινό έχει περισσότερες πιθανότητες να τους θεωρεί αξιόπιστους και αξιόλογους.

Η επιστήμη μπορεί να φέρει χαμόγελα

Καθώς οι επιστήμονες ερευνούν δύσκολα και συχνά περίπλοκα θέματα, είναι σημαντικό να διατηρούν τις πληροφορίες απλές και κατανοητές για το ευρύ κοινό. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι μέσω του χιούμορ, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, εξέτασαν πώς η εισαγωγή χιουμοριστικών στοιχείων σε αναρτήσεις που σχετίζονται με την επιστήμη θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπάθεια και την αξιοπιστία των επιστημόνων και του έργου τους.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε τέσσερις αναρτήσεις με διαφορετικές εικόνες στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Το περιεχόμενο επικεντρώθηκε γύρω από δύο αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, καθώς και την επιστήμη και την πολιτική πίσω από την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Η μία εικόνα περιείχε ένα σκίτσο με δύο αυτοκίνητα και στοιχεία σχετικά με την τεχνολογία αυτοοδήγησης χωρίς να συμπεριλαμβάνεται κάποιο αστείο. Η δεύτερη περιλάμβανε τα δύο αυτοκίνητα και σάτιρα σχετικά με αυτή την τεχνολογία.

Στην τρίτη τα δύο αυτοκίνητα έλεγαν τα ίδια τα γεγονότα, σαν να είχαν αισθήσεις, και στην τέταρτη τα αυτοκίνητα έλεγαν τα ίδια τα αστεία.

Ευνοϊκό το χιούμορ και σε αυτήν την περίπτωση

Η ανάρτηση με την σάτιρα, που τα αυτοκίνητα είχαν πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά αξιολογήθηκε ως η πιο αστεία. Οι ερωτηθέντες ήταν επίσης πιο πιθανό να πιστέψουν τον επιστήμονα όταν βρήκαν το περιεχόμενο της ανάρτησης αστείο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στο είδος της κωμωδίας. Η επιστημονική επικοινωνία δεν μπορεί να περιέχει πολύ σαρκασμό ή αρνητικότητα, αλλιώς χάνει την αξιοπιστία της, διαπίστωσαν οι ερευνητές.