Τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία. Ιδίως των ηλικιωμένων. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισής τους. Μεταξύ αυτών, είναι και η άσκηση. Σύμφωνα με νέα έρευνα δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, αρκεί να υπάρχει συνέπεια.
Συγκεκριμένα, με βάση την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, διαπιστώθηκε ότι για τους ηλικιωμένους ανθρώπους μόλις τρία λεπτά μέτριας «τυχαίας» δραστηριότητας κάθε μέρα, μπορεί να αποβούν σωτήρια.
Η μελέτη έδειξε ότι ένας τόσο μικρός χρόνος σε καθημερινή βάση είναι αρκετός για να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως είναι η καρδιακή προσβολή, αλλά και για έναν ενδεχόμενο θάνατο, που μπορεί να προκληθεί από τέτοιο επεισόδιο.
Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν σε άτομα που φορούσαν ρολόγια – μονάδες παρακολούθησης στον καρπό τους, τα οποία κατέγραφαν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσο μεγαλώνουν πολλοί άνθρωποι μειώνουν τη σωματική τους δραστηριότητα, για διάφορους λόγους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Μερικοί, μάλιστα, σταματούν σχεδόν εντελώς να ασκούνται.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλές δραστηριότητες μπορεί να μην θεωρούνται άσκηση, αλλά ίσως προσφέρουν οφέλη για την υγεία ανεξαρτήτως από αυτό και αναφέρονται σε αυτές ως «τυχαίες δραστηριότητες».
«Τυχαίες» δραστηριότητες θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι δουλειές του σπιτιού ή τα καθημερινά ψώνια, μιας και παρότι δεν είναι κατατάσσονται στην κατηγορία της άσκησης, απαιτούν κίνηση και ορισμένες φορές δύναμη για να πραγματοποιηθούν.
Τι εξέτασε η έρευνα
Για να εξετάσουν αυτή την πιθανότητα, οι μελετητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 24.139 άτομα, με μέση ηλικία τα 62 έτη, που είχαν φορέσει ρολόγια – μονάδες παρακολούθησης στους καρπούς τους για τουλάχιστον επτά ημέρες κατά τα έτη 2013 έως 2015 και είχαν δηλώσει ότι δεν ασκούνταν συστηματικά.
Συνέκριναν εκείνους των οποίων οι συσκευές έδειχναν τακτική μέτρια δραστηριότητα με όσους ήταν λιγότερο ενεργοί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε τακτικές μέτριες «τυχαίες» δραστηριότητες μείωσαν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου ή θανάτου από αυτό.
Φάνηκε ότι τα άτομα που ήταν μέτρια ενεργά για τουλάχιστον τρία λεπτά σε τακτική βάση μείωσαν τις πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τύπο καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Εντοπίστηκαν και κάποιες διαφορές μεταξύ των φύλων, για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες συμμετείχαν σε λιγότερες «τυχαίες» δραστηριότητες από τις γυναίκες. Επίσης, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία όσο αυξάνονταν οι «τυχαίες» δραστηριότητες, και όταν αυτές ήταν πιο έντονες.
Το κλειδί για την πρόληψη, λοιπόν, βάσει της μελέτης, είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες, να ετοιμάζουν τα γεύματά τους αντί να παραγγέλνουν, να καθαρίζουν το σπίτι τους, να κουρεύουν το γκαζόν ή να κάνουν κηπουρική. Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να είναι παράλληλα και ευχάριστες ή -τέλος πάντων- όχι τόσο κουραστικές, άρα πιο εύκολα πραγματοποιήσιμες.