Τα μούρα, το μαύρο τσάι, τα εσπεριδοειδή και τα μήλα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προώθηση της υγιούς γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan, του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan, αποκαλύπτει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χαρακτηριστικών ενδείξεων της ανθυγιεινής γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της ευθραυστότητας, της μειωμένης σωματικής λειτουργίας και της κακής ψυχικής υγείας.
«Ο στόχος της επιστημονικής έρευνας δεν είναι απλώς να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν υγιείς για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις πιο συνηθισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις» επισημαίνουν οι ίδιοι.
Μούρα, μαύρο τσάι κι όχι μόνο…
Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 62.743 γυναίκες και 23.687 άνδρες για 24 χρόνια, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών φάνηκαν να έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο ευπάθειας, 12% χαμηλότερο κίνδυνο μειωμένης σωματικής λειτουργίας και 12% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Ενώ παρατηρήθηκαν λιγότερες συσχετίσεις στους άνδρες, η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών εξακολουθούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας.
«Τα φλαβονοειδή είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν ακόμη και στη διατήρηση της σκελετικής μυϊκής μάζας, όλα αυτά είναι σημαντικά για την πρόληψη της αδυναμίας και τη διατήρηση της σωματικής λειτουργίας και της ψυχικής υγείας καθώς γερνάμε» εξηγούν οι ερευνητές.
Προσθέτουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή – όπως τα μούρα, τα μήλα, το κόκκινο κρασί, τα πορτοκάλια και το τσάι – θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγιέστερη γήρανση μειώνοντας τον κίνδυνο αδυναμίας, σωματικής εξασθένησης και κακής ψυχικής υγείας.
Οι ισχυρότερες συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες μπορεί να οφείλονται σε διαφορές στο χρόνο παρακολούθησης και όχι σε πραγματικές επιδράσεις ειδικά για το φύλο, οι οποίες παραμένουν ανεξερεύνητες στην υπάρχουσα έρευνα, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πόσες μερίδες μειώνουν τον κίνδυνο;
«Είδαμε ότι οι συμμετέχουσες που αύξησαν την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή κατά τρεις μερίδες την ημέρα, είχαν 6% έως 11% χαμηλότερο κίνδυνο και στις τρεις εκβάσεις γήρανσης ενώ οι άνδρες συμμετέχοντες φάνηκαν να έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας» σημειώνουν οι ερευνητές.
«Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι απλές διατροφικές τροποποιήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητα ζωής και να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της υγιούς γήρανσης» καταλήγουν οι ερευνητές.