Μια νέα μελέτη από Καναδούς ερευνητές αποκαλύπτει ότι οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο, γνωστές και ως επιθανάτιες εμπειρίες, μεταμορφώνουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τη θνησιμότητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την καριέρα και τα εργασιακά τους καθήκοντα.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Management, Spirituality & Religion, αναφέρει ότι μετά από μια τέτοια εμπειρία, οι εργαζόμενοι συχνά επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες της επαγγελματικής τους ζωής.
Πολλοί απομακρύνονται από το κυνήγι των χρημάτων, της θέσης και της επαγγελματικής ανέλιξης και στρέφονται προς την αναζήτηση της ουσιαστικής εργασίας και των αυθεντικών σχέσεων με συναδέλφους και πελάτες.
Τι αποκάλυψε η έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες
Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι βαθιά προσωπικές εμπειρίες που αναφέρουν ορισμένοι άνθρωποι ότι έχουν βιώσει όταν έχουν βρεθεί πολύ κοντά στον θάνατο. Μέσω συνεντεύξεων με εργαζόμενους ενήλικες που είχαν βιώσει τέτοιες εμπειρίες, οι ερευνητές εντόπισαν βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αυτά προσέγγιζαν την επαγγελματική τους ζωή.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα κλασικά επαγγελματικά επιτεύγματα και η οικονομική επιτυχία δεν είχαν τόση σημασία μετά την κοντινή επαφή τους με τον θάνατο.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αρκετοί παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους αναζητώντας πιο ουσιαστική εργασία. Ένας συμμετέχων για παράδειγμα, επέλεξε την επιχειρηματικότητα αντί της εταιρικής ανέλιξης, εστιάζοντας στην πνευματική ολοκλήρωση αντί της ικανοποίησης του εγώ.
Άλλοι διαμόρφωσαν την υπάρχουσα εργασία τους ώστε να συνάδει με τις νέες τους αξίες, ανέπτυξαν αυξημένη ενσυναίσθηση για τους συναδέλφους και τους πελάτες ή ενσωμάτωσαν ασυνήθιστες ικανότητες που πίστευαν ότι ανέπτυξαν μετά την εμπειρία τους.
Τα 6 θέματα της αλλαγής
Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 14 εργαζόμενους ενήλικες (εννέα γυναίκες, πέντε άνδρες) με μέση ηλικία τα 52 έτη, οι οποίοι είχαν βιώσει επιθανάτιες εμπειρίες κατά μέσο όρο 18 χρόνια πριν. Τα επαγγέλματά τους περιλάμβαναν διάφορους τομείς, όπως γεωργία, μάρκετινγκ, επιχειρηματικότητα, εξυπηρέτηση, νομική, εργασία γραφείου και διδασκαλία.
Μέσω της λεπτομερούς ανάλυσης αυτών των συνεντεύξεων, οι ερευνητές εντόπισαν έξι σημαντικά θέματα: ιδέες και νέες συνειδητοποιήσεις, προσωπικές μεταμορφώσεις, επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της εργασίας, αλλαγές στην εργασία, κίνητρα και αλλαγμένες σχέσεις.