Οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης αποτελούν εύκολους τρόπους για να έχει κανείς μια εικόνα για την υγεία του σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μας θέτουν εμμέσως σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, νέα ανασκόπηση από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι ορισμένες έξυπνες συσκευές που θεωρητικά παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση, συχνά κάνουν λάθη. Συνεπώς, οι ερευνητές συνιστούν τις παραδοσιακές μεθόδους μέτρησης της πίεσης για αξιόπιστα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπέρταση δεν αποκαλείται τυχαία «σιωπηλός δολοφόνος». Συνήθως, δεν έχει συμπτώματα και αν παραμείνει αδιάγνωστη και επομένως χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο ή άνοια.

Αρτηριακή πίεση: Αριθμοί που φαίνονται ακριβείς, όμως είναι;

Γνωστές συλλογικά ως «φορητές συσκευές» (wearables), η χρήση τους μπορεί να προσφέρει κίνητρο στους ανθρώπους και να οδηγήσει σε αύξηση περίπου 1.800 επιπλέον βημάτων την ημέρα, 40 λεπτά επιπλέον δραστηριότητας και μείωση περίπου 1 κιλού στο σωματικό βάρος, όπως έχουν δείξει μελέτες. Τα εν λόγω gadgets μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορους δείκτες υγείας, όπως τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου και την ποιότητα του ύπνου.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση, οι κλασικές μέθοδοι πιθανότατα παραμένουν, όπως αναφέρθηκε, οι καλύτερες.

Οι ερευνητές της εν λόγω έρευνας, δεν εξέτασαν οι ίδιοι τις συσκευές παρακολούθησης αρτηριακής πίεσης αλλά μελέτες που συνέκριναν τις μετρήσεις τους με τις παραδοσιακές συσκευές με περιβραχιόνιο σε καθημερινές δραστηριότητες, στον ύπνο καθώς και μετά τη λήψη φαρμάκων.

Τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν στην ανασκόπηση συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι συσκευές χωρίς περιβραχιόνιο εξαρτώνται από αισθητήρες που πρέπει να ρυθμιστούν χρησιμοποιώντας παραδοσιακό περιβραχιόνιο και οι μετρήσεις τους μπορεί να αποκλίνουν με την πάροδο του χρόνου αν οι χρήστες δεν τις επαναρυθμίζουν τακτικά.
  • Συνήθως δεν είναι τόσο αξιόπιστες σε ορισμένες καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου, της άσκησης ή όταν η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται γρήγορα.
  • Τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος και ιατρικές καταστάσεις όπως ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί ή ο διαβήτης.

Ο καρδιολόγος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Δρ  Γιουτζίν Γιανγκ, δήλωσε: «Οι εν λόγω συσκευές, αν και πρακτικές, έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους προτού να είναι έτοιμες για κλινική χρήση».

Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν πως η γνώση της υγιούς ή μη αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των δυνητικά θανατηφόρων συνεπειών της αθεράπευτης υπέρτασης.

«Παρακινούμε τους ανθρώπους να πάνε στο κοντινό τους φαρμακείο σήμερα για να ελέγξουν την πίεσή τους. Πραγματικά, αυτή θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια επίσκεψη», προτρέπουν.