Για πολύ καιρό θεωρούνταν ότι η μακροζωία εξαρτάται από τη γενετική, αλλά στην πραγματικότητα, καθορίζεται από πολύ πιο απλές επιλογές από ό,τι φαντάζεστε. Μια εκτεταμένη παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι πέντε βασικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής.

5 βασικές συμβουλές για να ζήσετε ως και 15 επιπλέον χρόνια

Μια μελέτη, που συγκέντρωσε ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών με σκοπό να εντοπίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροβιότητά μας, επεξεργάστηκε τα δεδομένα 2.078.948 συμμετεχόντων από 133 ομάδες, 39 χώρες και 6 ηπείρους. Με αυτόν τον τρόπο, εκτίμησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες μέχρι την ηλικία των 90 ετών.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι μισές καρδιοαγγειακές παθήσεις σε όλο τον κόσμο σχετίζονται άμεσα με 5 παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την υπέρταση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τον διαβήτη και τη ανεπάρκεια ή το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία.

μακροζωία

Μια σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα ηλικίας 50 ετών που δεν καπνίζουν, διατηρούν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, δεν έχουν διαβήτη και δεν πάσχουν από υπερβολικό βάρος, ζουν πολύ περισσότερο και κυρίως σε καλύτερη κατάσταση υγείας.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής κυμαίνεται από 12 έως σχεδόν 15 χρόνια! Για τις γυναίκες χωρίς αυτούς τους κινδύνους, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται 13,3 χρόνια αργότερα από τις άλλες, κερδίζοντας έτσι κατά μέσο όρο 14,5 χρόνια επιπλέον ζωής. Για τους άνδρες, οι αντίστοιχες ασθένειες εμφανίζονται κατά μέσο όρο 10,6 χρόνια αργότερα, κερδίζοντας περίπου 12 επιπλέον χρόνια ζωής.

Η μακροζωία είναι θέμα συνηθειών

Η μακροβιότητα δεν εξαρτάται μόνο από τη γενετική. Μπορεί να βελτιωθεί μέσω συγκεκριμένων ενεργειών που είναι προσβάσιμες σε όλους. Η αξία αυτής της έρευνας έγκειται και στο ότι επιβεβαιώνει πως στα 50, δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξει κάποιος την πορεία της ζωής του, αρκεί να αναλάβει δράση απέναντι σε αυτούς τους πέντε παράγοντες κινδύνου.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει όσα η προληπτική ιατρική λέει εδώ και χρόνια. Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η υγιής μακροβιότητα καθοριζόταν κατά 80% από τη γενετική και κατά 20% από τον τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο.

Μάλιστα, αυτές οι συνήθειες δεν παρατείνουν μόνο τη ζωή, αλλά μειώνουν επίσης κατά 80% τους κινδύνους εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποιες συνήθειες πρέπει να υιοθετήσετε για να παραμείνετε υγιείς;

  • Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή: Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά και μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Κάντε τακτική σωματική άσκηση: Τριάντα λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα αρκούν για να μειώσουν τους κινδύνους για την καρδιά.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Σταματήστε το κάπνισμα: Οι μη καπνιστές ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερα.

Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξετε συνήθειες, μιας και οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν αρκεί να είναι τακτικές. Οι ερευνητές επιμένουν σε αυτό το σημείο, καθώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατάφεραν να τροποποιήσουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου μεταξύ 55 και 60 ετών είδαν την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής τους να αυξάνεται σημαντικά.