Πικάντικο χταπόδι στο φούρνο με πατάτες
Μια ξεχωριστή πρόταση, ιδανική για την εποχή, που θα τους ξετρελάνει όλους.

Υλικά
- 2 χταπόδια μικρά ή 1 μεγαλύτερο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά κόλιανδρο, σε σπόρους
- 1 κουταλιά φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κιλό πατάτες μπέιμπι με τη φλούδα
- 2-3 κουταλιές ξίδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 2 πιπεριές τσίλι, αποξηραμένες
- Ξύσμα, από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο σε σπόρους, το κύμινο, το σκόρδο και τα αφήνετε να ζεσταθούν. Μόλις βγάλουν τα αρώματά τους το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Βήμα 2ο
Πλένετε καλά τις πατάτες και τις αφήνετε με τη φλούδα. Τις σκουπίζετε, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Βήμα 3o
Καθαρίζετε το χταπόδι και το πλένετε πολύ καλά. Το κόβουμε σε κομμάτια, αν είναι μεγάλο ή το βάζετε ολόκληρο αν είναι μικρό σε ένα ταψί. Μεταφέρετε και τις πατάτες.
Βήμα 4o
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, αλάτι, τις κόκκινες πιπεριές τσίλι αποξηραμένες, τη δάφνη, το ξύσμα από ένα λεμόνι, τον χυμό λεμόνι και το βαλσάμικο ξίδι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες περίπου.