Μια νέα εφαρμογή που θα «παρακολουθεί» τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ειδοποιεί τους ασφαλισμένους πού είναι διαθέσιμο το φάρμακο που έχουν ανάγκη, φιλοδοξεί να υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας, στηριζόμενο στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), το οποίο μέχρι τώρα διερευνά τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στη χώρα.
Την ίδια στιγμή όμως, παρά το γεγονός ότι φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες αντιτίθενται στην κατ΄ οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τον ΕΟΠΥΥ με κούριερ, καθώς η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση φαρμάκων «δια χειρός φαρμακοποιού», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει, τονίζοντας ότι η νέα υπηρεσία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα συμπεριλαμβάνονται στην αλυσίδα αυτής της νέας διανομής και οι φαρμακαποθήκες.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ούτε θα αλλάξει η διανομή των ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς με το σύστημα αυτό προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Υπερασπιζόμενος την κατ΄ οίκον διανομή των ΦΥΚ, επεσήμανε ότι μέσω του νέου συστήματος θα μειωθούν οι ουρές αναμονής στα φαρμακεία του Οργανισμού.
Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι ελλείψεις είναι πολύ λιγότερες απ ότι πριν ενάμισυ χρόνο, ενώ και η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών είναι κάτω από το ένα τρίτο της αρχικής λίστας απαγορεύσεων.
Όσο για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, από 15%, σήμερα δεν υπάρχει αύξηση στα νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί στο 4% για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω φαρμακείου και στο 7,5% για τα ΦΥΚ. Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσει η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κατ΄ αρχήν λόγω νέων φαρμάκων, αλλά και γιατί γηράσκουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, οπότε οι ασθενείς χρειάζονται φάρμακα.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης επικείμενη συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τους φαρμακοποιούς, για ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων στη χώρα.
Νέα λίστα ΦΥΚ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής αναφέρθηκε στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα επαναπροσδιορίσει τα κριτήρια ορισμού ενός φαρμάκου ως ΦΥΚ, με αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή της σχετικής λίστας φαρμάκων που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά το ΗΣΠΑΔΙΦ, ο κ. Αγγελής υπογράμμισε την επιβολή διοικητικών προστίμων σε όσους δεν ενημερώνουν με δεδομένα το ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση των φαρμάκων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χαιρετίζοντας την ημερίδα, τόνισε τη σημασία του κλάδου, λέγοντας ότι ο κλάδος των φαρμακαποθηκών μετρά 103 χρόνια στη χώρα μας, με 140 φαρμακαποθήκες και 5.000 εργαζόμενους. Διακινεί 7.700 φάρμακα με 23.000 παραδόσεις καθημερινά. Σημείωσε ότι 7 στα 10 φάρμακα διακινούνται μέσω φαρμακαποθηκών και πρόσθεσε ότι ο κλάδος θα πρέπει να διατηρηθεί υγιής.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ως π. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, λέγοντας πως σήμερα υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες για χρηματοδότηση με επιτόκιο μόλις 1% και αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
Από την πλευρά των φαρμακαποθηκών, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών (ΠΦΣ) Θόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε ότι σήμερα στη χώρα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό ελλείψεων φαρμάκων, με τις ελλείψεις να μην ξεπερνούν τις 120 σε σύνολο 7.500 κωδικών φαρμάκων. Προέβλεψε πως η διανομή φαρμάκων μέσω κούριερ θα αποτύχει, πρότεινε τα ΦΥΚ να μπουν στο παραδοσιακό κανάλι διανομής παρά το κόστος και ζήτησε την ένταξή τους στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ) για την προστασία των φαρμάκων αυτών από παράλληλες εξαγωγές, καθώς έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να ελέγξει τη διαδρομή τους.
Στην αίτηση ακύρωσης από το ΣτΕ της κατ΄ οίκον διανομής φαρμάκων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών (ΠΣΦ) Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι την ασφάλεια διανομής των φαρμάκων μπορεί να εγγυηθεί μόνο το φυσικό φαρμακείο, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικό όπου ογκολογικός ασθενής παρέλαβε κυτταροστατικό φάρμακο εκτός φαρμακείου και το ήπιε, ενώ προοριζόταν για έγχυση.
Εξαγωγική δραστηριότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, οι εισαγωγές της χώρας το 2023 ήταν 83 δις. ευρώ με τα 4,4 δις. ευρώ να αφορούν το φάρμακο, ενώ οι εξαγωγές συνολικά είχαν φτάσει τα 51 δις. ευρώ με τα 2,8 δις. ευρώ να αφορούν το φάρμακο, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί η ψαλίδα αυτή του εμπορικού ισοζυγίου.
Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των κλάδων με προστιθέμενη αξία στη χώρα, με την παροχή κινήτρων στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και την καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας. Επεσήμανε μάλιστα ότι το 90% της κερδοφορίας των ελληνικών φαρμακευτικών προέρχεται από τις εξαγωγές.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου, ζήτησε την εκκαθάριση των ΑΜΚΑ ενεργών και μη, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, τόνισε όμως ότι η σχετική εξαγγελία εκκρεμεί εδώ και 14 μήνες.
*Από την Άννα Παπαδομαρκάκη
Πηγή: in.gr