Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς μελέτης με επικεφαλής ερευνητές από το Precision Healthcare University Research Institute (PHURI) του Queen Mary University ρίχνουν φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν διαφορές στους κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματα και τις εκβάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Berlin Institute of Health at Charité, το Universitätsmedizin Berlin και το Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit του University of Cambridge, δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank και τη μελέτη Fenland, η ομάδα πραγματοποίησε μια εις βάθος ανάλυση των γενετικών συνδέσεων μεταξύ περίπου 6.000 πρωτεϊνών και εκατοντάδων ασθενειών σε 56.000 άνδρες και γυναίκες.
Τι έδειξε η έρευνα για τις διαφορές στην υγεία γυναικών και ανδρών
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα δύο τρίτα αυτών των πρωτεϊνών, τα επίπεδά τους διέφεραν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε ότι μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα, περίπου 100 πρωτεΐνες από τις 6.000 που μελετήθηκαν, είχαν διαφορές στους γενετικούς «διακόπτες» που ελέγχουν τα επίπεδά τους, συγκριτικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά την έκφραση ορισμένων πρωτεϊνών, τα αίτια αυτών των διαφορών δεν οφείλονται μόνο στις γενετικές διαφορές. Αντίθετα, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν – πέρα από την γενετική – και άλλοι ιατρικοί παράγοντες, όπως οι ορμόνες, όταν συγκρίνονται οι κίνδυνοι και οι εκβάσεις υγείας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μη ιατρικοί παράγοντες, όπως ο τόπος εργασίας και διαμονής, η εκπαίδευση, καθώς και ο τρόπος ζωής, μπορεί να συμβάλλουν στις διαφορές υγείας που παρατηρούνται μεταξύ των φύλων και επομένως είναι σημαντικό να εξετάζονται περαιτέρω και να λαμβάνονται υπόψιν περισσότερο.