Όταν νιώθουμε κουρασμένοι ή γενικότερα έχουμε πεσμένη διάθεση και απόδοση, συχνά η εγρήγορσή μας δεν είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι να ενισχυθεί, με πολύ καλά παραδείγματα, μεταξύ άλλων, αυτά της καλής διατροφής, της σωματικής άσκησης και του ποιοτικού ύπνου. Νέα έρευνα ανακάλυψε και κάτι επιπλέον που σχετίζεται με μία συγκεγκριμένη βιταμίνη.

Τι έδειξε η έρευνα

Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Physiological Sciences, μελετητές του ιαπωνικού πανεπιστημίου Τσουκούμπα αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένα παράγωγο της βιταμίνης Β1 ή αλλιώς της θειαμίνης, είναι δυνατόν να προκαλέσει εγρήγορση στον οργανισμό μας.

Το παράγωγο αυτό έχει λίγο δύσκολο όνομα, λέγεται τετραϋδροφουρφουρυλοδισουλφίδη της θειαμίνης, ενώ η συντομογραφία του είναι TTFD.

Το TTFD είναι χημικά τροποποιημένο, ώστε να βελτιώνει τη διείσδυση στους ιστούς και την απορρόφηση και είναι γνωστό για την ενίσχυση της κίνησης, καθώς και του κινήτρου για σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι η εγρήγορση

Η εγρήγορση είναι μια κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός έχει αυξημένη προσοχή, επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αφορά και στην ψυχή και στο σώμα και χρησιμοποιούμε τον ορισμό, όταν κάποιος είναι πλήρως ξύπνιος, συγκεντρωμένος και σε επιφυλακή. Συχνά συνδέεται με την ικανότητα ανταπόκρισης σε ερεθίσματα ή κινδύνους.

Χρησιμοποιείται τόσο σε βιολογικό  –  νευρολογικό πλαίσιο, όσο και με τη μεταφορική της έννοια, για να δείξουμε ότι ένα άτομο έχει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να λύνει προβλήματα.

Ανεπάρκεια θειαμίνης

Η ανεπάρκεια θειαμίνης αποτελεί διαχρονικά σημαντικό πρόβλημα υγείας, συνεισφέροντας σε παθήσεις, όπως το μπέρι-μπέρι που ήταν ευρέως διαδεδομένο από το 1868 έως το 1912. Η ανάπτυξη παραγώγων της θειαμίνης τη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε σημαντική πρόοδο στη θεραπεία αυτών των παθήσεων.

Στην εποχή μας, τέτοια παράγωγα χρησιμοποιούνται ευρέως ως διατροφικά συμπληρώματα για υποστήριξη της καθημερινής ενέργειας, ακόμα και σε σύγχρονες κοινωνίες, όπου η ανεπάρκεια θειαμίνης είναι σπάνια.

Περαιτέρω έρευνα σκοπεύουν να κάνουν οι επιστήμονες

Με βάση πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξετάζουν, επίσης, τις πιθανές επιδράσεις των παραγώγων της θειαμίνης στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα της μελέτης είχε προηγουμένως ανακαλύψει ότι το TTFD αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Αυτή η αύξηση της ντοπαμίνης συνδέεται με την ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εγρήγορση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου παραγώγου θειαμίνης ενίσχυσε σημαντικά τη σωματική δραστηριότητα και την εγρήγορση.

Στο μέλλον, οι ερευνητές αναφέρουν πως σκοπεύουν να επικεντρωθούν στην αποκάλυψη των νευρικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο, με την προοπτική να αποδειχθεί η δυνατότητα της εν λόγω ουσίας να ενισχύει τη ζωτικότητα και την ενέργεια στην καθημερινότητα.

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β1

Μερικές από τις τροφές από τις οποίες μπορούμε να προσλάβουμε θειαμίνη είναι τα ακόλουθα:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης (όπως βρώμη, κριθάρι, και καστανό ρύζι)
  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • Κρέας (κυρίως χοιρινό κρέας)
  • Ψάρια (όπως τόνος και πέστροφα)
  • Όσπρια (όπως φασόλια, φακές, και αρακάς)
  • Ξηροί καρποί (όπως ηλιόσποροι και καρύδια)
  • Σπόροι (κυρίως σπόροι chia και σουσάμι)