Ένας ειδικός από το Χάρβαρντ αποκαλύπτει τους 6 απλούς κανόνες που πρέπει να υιοθετούμε καθημερινά για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και την αμοιβαία κατανόηση για να διατηρήσουμε τη σχέση μας με τον/την σύντροφό μας ζωντανή και ευτυχισμένη.
Και η καρδιά της μεθόδου αυτής βασίζεται σε μια απίστευτα απλή ιδέα: να κάνουμε τον σύντροφό μας να νιώσει σημαντικός, διότι κάθε φορά που υπενθυμίζουμε σε κάποιον την αξία του, αυξάνετε και η δική μας αξία.
1.Ειλικρίνεια: το θεμέλιο της εμπιστοσύνης σε μια σχέση
Είναι κλασικό, αλλά διαχρονικό και κάτι που πολλοί τελικά παραμελούν. Όλα όμως βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό που οδηγεί στην εμπιστοσύνη. Αυτή επιτρέπει με την σειρά της να απελευθερωθούμε και να είμαστε αληθινοί, να εκφράζουμε τις απόψεις μας χωρίς τον φόβο της κριτικής.
Ειλικρίνεια δεν σημαίνει άλλωστε ότι πρέπει να λέμε τα πάντα χωρίς φιλτράρισμα, αλλά να είμαστε αυθεντικοί, ακόμη και σε περιόδους διαφωνίας, καθώς εκεί γεννιέται μια ισχυρή οικειότητα με το ταίρι μας. Έτσι, αυτός ο τύπος σύνδεσης μας επιτρέπει να περάσουμε μέσα από τις συγκρούσεις χωρίς να χάσουμε ο ένας τον άλλο.
2.Να προσέχετε ο ένας τον άλλον
Παρατηρήστε τις εκφράσεις του προσώπου, τις σιωπές, τους αναστεναγμούς. Και θέστε την ερώτηση: «Είσαι καλά; Σε απασχολεί κάτι; Φαίνεσαι αλλού…» Αυτή η ειλικρινής προσοχή αξίζει πολύ περισσότερο από μια μεγάλη δήλωση αγάπης. Κάνοντας αυτήν την ερώτηση, επικοινωνείτε ότι πραγματικά νοιάζεστε για τον άλλον και πως παρατηρείται την συμπεριφορά του.
Αυτή η στάση μειώνει τις εντάσεις, ηρεμεί τα αρνητικά συναισθήματα και ανοίγει το δρόμο για μια καλύτερη κατανόηση. Αυτό που μετράει περισσότερο από όλα δεν είναι το να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των συντρόφων μας αλλά να είμαστε παρόντες και να τους ακούμε.
3.Τα μικρά πράγματα έχουν πραγματικά σημασία
Ένα «σ’ αγαπώ» ανάμεσα σε δύο emails. Ένας καφές που ετοιμάζεται χωρίς να λέγεται λέξη. Ένα απλό ευχαριστώ. Αυτές οι διακριτικές, μικρές κινήσεις έχουν τεράστια δύναμη, λένε οι ειδικοί, διότι κάθε φορά που κάνετε κάτι καλό, υπενθυμίζετε σε κάποιον την αγάπη σας για αυτόν.
Και αυτό είναι μια συνήθεια που πρέπει να καλλιεργείτε καθημερινά, χωρίς να περιμένετε μια επέτειο ή μια ξεχωριστή ημερομηνία. Η τακτική τρυφερότητα γίνεται ένας οδηγός που κάνει τη σχέση πιο δυνατή και ευχάριστη, ακόμα και στις καθημερινές στιγμές.
4.Αντικαταστήστε την ανησυχία με την περιέργεια
Σε μια σχέση, είναι εύκολο να (παρ)ερμηνεύσουμε τα πάντα: «Γιατί το είπε αυτό; Με αγνοεί, τι σημαίνει αυτό, υπάρχει κάποιο πρόβλημα…». Και αν, αντί να ανησυχούμε, απλώς θαυμάζαμε;
Είναι σημαντικό να είμαστε σκεπτικοί αντί για παρορμητικοί. Η ειλικρινής περιέργεια αποσυμπιέζει τις εντάσεις και ανοίγει τον δρόμο για συζήτηση αντί για ένταση. Μπορούμε λοιπόν να θέτουμε ερωτήσεις αντί να κάνουμε παρατηρήσεις, με καλοσύνη και κατανόηση.

5.Γελάστε μαζί, κάθε μέρα
Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ο θεμέλιος λίθος. Το γέλιο απελευθερώνει ωκυτοκίνη, αυτή την ορμόνη που ενισχύει την εμπιστοσύνη. Αλλά κυρίως, μας υπενθυμίζει γιατί είμαστε μαζί. Να μοιράζεστε έναν αναστεναγμό γέλιου, ένα χαζό αστείο, μια παράλογη και αναπάντεχη στιγμή… αυτό μπορεί πραγματικά να μας ενώσει.
6.Να συζητάτε στη σχέση, όχι να κατηγορείτε
Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Αλλά ο ρόλος τους συχνά παρερμηνεύεται. Ο στόχος μιας διαφωνίας δεν πρέπει ποτέ να είναι να ανακηρυχθεί κάποιος “νικητής”. Η διαφωνία πρέπει να χρησιμεύει μόνο για να ανοίξει μια συζήτηση για διαφορετικές απόψεις και έναν γόνιμο διάλογο. Αυτό σημαίνει να μιλάμε στον άλλον, και όχι εναντίον του. Να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας χωρίς φόβο. Και πάνω από όλα, να μην μετατρέπουμε τη διαφωνία σε μια κατηγορηματική “δίκη”.