Κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν μπορείς να ακολουθήσεις την προπόνηση σύμφωνα με τις οδηγίες του instructor σου, που τραυματίζεσαι back to back και που δεν βλέπεις πρόοδο; Ακολουθούν επτά σημάδια- red flags- που αξίζει να προσέξεις όταν γυμνάζεσαι καθώς και tips για το τι μπορείς να κάνεις αν τα εντοπίσεις:

1. Βαριέσαι στην προπόνηση

Η βαρεμάρα στην προπόνηση δεν είναι πάντα κακό σημάδι. Αλλά αν βαριέσαι και δεν καταλαβαίνεις γιατί κάνεις αυτά που κάνεις, τότε μάλλον πρέπει να το σκεφτείς. Η επανάληψη ασκήσεων χωρίς πρόοδο, πρόκληση ή εξήγηση μπορεί να σημαίνει «πρόχειρο» πρόγραμμα ή αδιάφορο προπονητή.

Η λύση

Η άσκηση μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από ένα ακόμα μάθημα HIIT στο YouTube. Αντί να εστιάζεις μόνο στη δύναμη ή στην αντοχή, δοκίμασε άλλες διαστάσεις της φυσικής κατάστασης, όπως την ευλυγισία (π.χ. να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου) ή το συντονισμό (π.χ. χορός).

Βρες κάτι που πραγματικά απολαμβάνεις: περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, tai chi… Τελικά, η άσκηση που σου αρέσει (ή έστω δεν μισείς) θα είναι πιο αποτελεσματική από κάτι που δεν σου αρέσει καθόλου και θα παρατήσεις μετά από μερικούς μήνες.

2. Ο προπονητής θέτει στόχους για εσένα

Το να προωθεί κανείς στόχους όπως απώλεια βάρους, μυϊκή ενδυνάμωση ή προετοιμασία για αγώνες χωρίς να ρωτήσει τον αθλούμενο, είναι πιεστικό και αποθαρρυντικό.

Η λύση

Ξεκινά γυμναστική με έναν δικό σου, συγκεκριμένο στόχο — ιδανικά κάτι που σχετίζεται με το τι μπορεί να κάνει το σώμα σου. Για παράδειγμα, μάθε μια δεξιότητα (όπως κατακόρυφο), μια κίνηση, σήκωσε συγκεκριμένο βάρος ή προπονήσου για κάποιο event (όπως ημιμαραθώνιο).

Το να έχεις τη δύναμη να παίξεις ποδόσφαιρο με τους φίλους σου ή να κυνηγάς τα εγγόνια σου είναι πολύ πιο υγιής στόχος από έναν αυθαίρετο αριθμό κιλών ή μέγεθος ρούχου.

3. Δεν υπάρχει καθοδήγηση, μόνο ενθάρρυνση του τύπου «πάμε γερά!»

Ο/Η προπονητής/τρια πρέπει να… προπονεί. Και αυτό σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από το να δείχνει τις κινήσεις και να φωνάζει «δώστα όλα!». Η σωστή καθοδήγηση σημαίνει εξατομικευμένο feedback και συμβουλές προσαρμοσμένες στον κάθε αθλούμενο.

Χωρίς σαφή καθοδήγηση και ανατροφοδότηση, μπορεί απλώς να επαναλαμβάνεις λάθος μοτίβα κίνησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού ή να “κολλάς” σε αναποτελεσματικές ασκήσεις.

Η λύση:

Οι προπονητές πρέπει να είναι ενεργοί, αλλά δεν διαβάζουν και μυαλά. Αν θέλεις βοήθεια, μίλησε. Δώσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για να λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη.

4. Σου λέει απλά «πρόσθεσε κιλά» ή «ανέβασε ρυθμό»

Ένας καλός προπονητής μπορεί να σου προτείνει να ανεβάσεις ένταση, αλλά θα το κάνει με ερώτηση, δεν θα σε αναγκάσει. Αν η οδηγία είναι “περισσότερη ένταση” χωρίς έλεγχο της τεχνικής σου, χωρίς να σε ρωτήσει πώς νιώθεις ή χωρίς να εξηγήσει τον σκοπό, τότε μάλλον προέχει η “προσπάθεια” αντί για την ουσιαστική πρόοδο.

Η λύση

Εσύ πρέπει να αποφασίζεις πόσο βάρος σηκώνεις ή σε τι ένταση δουλεύεις. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά με πιεστικό/ή προπονητή/τρια και πιο έμπειρους γύρω σου. Γι’ αυτό, νιώσε ελεύθερος/η να αρνηθείς ευγενικά.

5. Σου δίνει διατροφικές συμβουλές χωρίς να τις ζητήσεις

Αν και πολλοί πάνε στο γυμναστήριο για απώλεια βάρους, ο/η προπονητής/τρια δεν πρέπει ποτέ να το υποθέτει, πόσο μάλλον να σε πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση – ειδικά όταν δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις ή πιστοποιήσεις για τέτοια θέματα.

Η λύση

Μπορεί να είναι ώρα να αναζητήσεις νέο προπονητή…

6. Δεν προσαρμόζει την προπόνηση σε τραυματισμό ή εγκυμοσύνη

Η κάθε προπόνηση είναι πρόταση, όχι εντολή. Πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τον ύπνο σου, την ενέργειά σου, την τεχνική σου και φυσικά, τυχόν τραυματισμούς.

Αν, για παράδειγμα, δεν μπορείς να κάνεις κατακόρυφο στους ώμους στη γιόγκα λόγω πόνου στη μέση, μπορείς να κάνεις εναλλακτικά «πόδια στον τοίχο».

Αν ο/η προπονητής/τρια δεν προσφέρει εναλλακτικές ή επιμένει να κάνεις ό,τι γράφει το πρόγραμμα, αυτό είναι ξεκάθαρα red flag. Αν όμως θέλει να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει πώς, αυτό είναι καλό σημάδι. Ένας προπονητής που γνωρίζει τα όριά του και παραπέμπει σε πιο ειδικευμένους δείχνει επαγγελματισμό, όχι ανικανότητα.

Η λύση

Αναγνώρισε τυχόν ασκήσεις που σε δυσκολεύουν και μίλησε με τον/την προπονητή/τρια πριν αρχίσει το μάθημα.

7. Τραυματίζεσαι συνεχώς στην προπόνηση

Αυτό μπορεί να οφείλεται (εν μέρει) στον προπονητή – ειδικά αν δεν διορθώνει την τεχνική σου – αλλά συχνά η ευθύνη είναι και δική σου. Χωρίς επαρκή αποκατάσταση, σωστή διατροφή και διαχείριση του στρες, η κόπωση μπορεί να υπερκεράσει τη φυσική σου κατάσταση, οδηγώντας σε εξουθένωση ή τραυματισμό.

Η λύση

Δώσε χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει. Αν τραυματίζεσαι συστηματικά στο ίδιο σημείο, ίσως πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που κινείσαι ή να δουλέψεις περισσότερο σε κινητικότητα, αποκατάσταση και ενδυνάμωση του προβληματικού σημείου.

Αν γυμνάζεσαι αποκλειστικά στο σπίτι, μπορεί να αξίζει να επισκεφθείς κάποιο γυμναστήριο για να σου αξιολογήσουν τη φόρμα/τεχνική. Η προσωπική προπόνηση κοστίζει, αλλά αν πας με σαφή στόχο, όπως «πώς να βελτιώσω το deadlift και το squat», μπορεί να σου βγει σε καλό.

Το ίδιο ισχύει και για τη φυσικοθεραπεία: στοιχίζει, αλλά όσο νωρίτερα εντοπιστεί ένα πρόβλημα, τόσο λιγότερο θα σου κοστίσει μακροπρόθεσμα.