Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε ότι προσωπικά θα «συνεχίσει να πιέζει» μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Ο Κλούνεϊ μίλησε με σιγουριά ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην συντηρητικού υπουργού Οικονομικών.
«Θα επιστρέψουν. Το ξέρω ότι θα επιστρέψουν», είπε ο Κλούνεϊ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα.
Ο Κλούνεϊ δήλωσε λάτρης της χώρας στην αποκλειστική του συνέντευξη στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο. «Κάνω προσπάθειες για να γυρίσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν» είπε.
«Το ξέρω καλά ότι θα γυρίσουν»
Εκτοτε, ο ίδιος και η σύζυγός του, Αμάλ, έχουν τα Γλυπτά στο «ραντάρ» των ακτιβιστικών και φιλανθρωπικών τους δραστηριοτήτων.
Στη συνέντευξη του ο Κλούνεϊ δήλωσε πεπεισμένος ότι τα αριστουργήματα που σχεδίασε ο Φειδίας τον 5ο π.Χ. αιώνα θα επιστραφούν στη γενέτειρά τους.
Για τον Κλούνεϊ ο επαναπατρισμός τους είναι γι’ αυτόν «οικογενειακή» υπόθεση.
«Ασφαλώς εξακολουθώ να υποστηρίζω την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τόσο η σύζυγός μου όσο και εγώ δίνουμε μάχη για αυτόν τον σκοπό» είπε ο 64χρονος Κλούνεϊ.

«Προσπαθούμε και οι δύο να επιτύχουμε την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Τα Μάρμαρα θα γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Το ξέρω καλά ότι θα γυρίσουν» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Μπρόντγουεϊ, Good Night, and Good Luck -μια θεατρική μεταφορά της ταινίας του 2005 που σκηνοθέτησε και συνέγραψε.
Τα σχόλια του ηθοποιού αποτελούν συνέχεια της ανοιχτής υποστήριξής του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – μια θέση που έφερε για πρώτη φορά στη διεθνή προσοχή πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.
Μια πολυετή συμμαχία
Ο Κλούνεϊ μίλησε ανοιχτά για τη θέση του σχετικά με τα Γλυπτά το 2014, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας προώθησης της ταινίας Μνημείων Άνδρες (The Monument Men).
Τότε είχε δηλώσει ότι η επιστροφή των αρχαιοτήτων θα ήταν «το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει».
Τα σχόλια του ηθοποιού προκάλεσαν την οργή του Μπόρις Τζόνσον (τότε δήμαρχος του Λονδίνου), ο οποίος υποστήριξε ότι «κάποιος πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Τζορτζ Κλούνεϊ», προσθέτοντας για τον ηθοποιό ότι «υποστήριζε την χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου».
Ο Κλούνεϊ διαφώνησε κάθετα με τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον και τα χαρακτήρισε ως «υπερβολή ξεπλυμένη με λίγα ουίσκι».
Την ίδια χρονιά η σύζυγός του, Αμάλ Κλούνεϊ επισκέφτηκε την Αθήνα με ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων για τις πιθανές νομικές επιλογές για την επιδίωξη της επιστροφής των Γλυπτών από την Ελλάδα.
Η γνωμοδότησή τους και οι προτάσεις περιγράφονταν λεπτομερώς σε μια έκθεση 600 σελίδων που αργότερα εκδόθηκε ως βιβλίο με τον τίτλο Σε ποιον ανήκει η ιστορία; (Who owns the history?), το οποίο η Αμάλ Κλούνεϊ χαρακτήρισε «ισχυρή κραυγή για δικαιοσύνη».
Η ίδια επαίνεσε το έργο για την παρουσίαση «των επιχειρημάτων υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μια για πάντα».
Ο Tζορτζ Κλούνεϊ επιπλέον έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη διεθνούς φήμης σαιξπηρική ηθοιποιός Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους κάτοχο».
«Υπάρχουν πολλά ιστορικά αντικείμενα που θα πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, αλλά κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Γλυπτά του Παρθενώνα» έγραψε.
«Δεν αλλάζουμε το νόμο»
Παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων υπουργών και του Όσμπορν, δεν φαίνεται να διαφαίνεται λύση στη συνεχιζόμενη διαμάχη.
Στην πρώτη δημόσια παρέμβαση για το θέμα, ο σερ Κρις Μπράιαντ, ο βρετανός υφυπουργός Πολιτισμού απέρριψε την πρόταση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «επ’ αόριστον δανεισμό» των Γλυπτών στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που θα ισοδυναμούσε με τον μόνιμο επαναπατρισμό τους, και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα δανειστεί μόνο για τρία χρόνια.
«Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα ήταν αδύνατο να εγκριθεί ένα μόνιμο ή επ’ αόριστον δάνειο», ξεκαθάρισε ο Μπράιαντ κατά την πρώτη κοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα τα Γλυπτά από τότε που οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία.
«Οι επίτροποι του Μουσείου θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι απολύτως βέβαιοι πως τα αντικείμενα θα επιστραφούν (σ.σ.: στη Βρετανία). Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν εύκολο αν είχαν συμφωνήσει ένα μόνιμο ή επ’ αόριστον δάνειο. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να αλλάξουμε τον νόμο», είπε ο υφυπουργός.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο» ξεκαθάρισε.
Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 καθιστά σαφές ότι οι διαχειριστές πρέπει να διατηρούν τους θησαυρούς για το κοινό και να διασφαλίζουν ότι όλα τα δάνεια είναι προσωρινά.