Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως επηρεάζονται από απώλεια ακοής σε τουλάχιστον ένα αυτί, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν ακουστικό, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Ωστόσο αυτή η απλή αλλαγή θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία σας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο αλλά και καλύτερα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν τακτικά ακουστικά βαρηκοΐας είχαν τουλάχιστον 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που δεν τα φορούσαν ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Τζάνετ Τσόι, ωτορινολαρυγγολόγος και επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Healthy Longevity.

«Τα εν λόγω ευρήματα είναι σημαντικά γιατί υποδηλώνουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να έχουν προστατευτική δράση, αποτρέποντας τον πρόωρο θάνατο» συμπληρώνει η ίδια.

Τα δεδομένα της έρευνας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής μεταξύ 1999-2012.

Εντόπισαν σχεδόν 10.000 ενήλικες, 20 ετών και άνω, που είχαν ολοκληρώσει μια ειδική εξέταση που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ικανότητας ακοής και στην συνέχεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την χρήση ακουστικού βαρηκοΐας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση θνησιμότητάς τους σε μια μέση περίοδο 10 ετών μετά τις αξιολογήσεις τους.

Συνολικά 1.863 ενήλικες αναγνωρίστηκαν με απώλεια ακοής. Από αυτούς, 237 ήταν τακτικοί χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, φορούσαν δηλαδή τα ακουστικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πέντε ώρες την εβδομάδα ή τις μισές φορές ενώ οι υπόλοιποι 1.483 δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι φορούσαν τις συσκευές λιγότερο από μία φορά το μήνα ή λιγότερο συχνά κατηγοριοποιήθηκαν ως μη τακτικοί χρήστες.

Μειώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας κατά σχεδόν 25%

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά – σχεδόν 25% – στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των τακτικών χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας και των μη τακτικών χρηστών παρέμεινε σταθερή, ανεξάρτητα από μεταβλητές όπως ο βαθμός απώλειας ακοής (από ήπια έως σοβαρή), η ηλικία, η εκπαίδευση, το ιατρικό ιστορικό.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των μη τακτικών χρηστών και εκείνων που δεν τα χρησιμοποιούσαν καθόλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιστασιακή χρήση ακουστικών βαρηκοΐας πιθανότατα δεν παρέχει κανένα όφελος για την παράταση της ζωής.

Πώς συνδέονται ακοή και μακροζωία;

Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν γιατί τα ακουστικά μπορεί να βοηθήσουν (όσους τα χρειάζονται) να ζήσουν περισσότερο, επικαλούνται πρόσφατα στοιχεία που συνδέουν τη χρήση ακουστικών με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και άνοιας.

Εικάζουν ότι οι βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία που συνοδεύουν τη βελτιωμένη ακοή μπορούν να προάγουν την υγεία συνολικά, η οποία με την σειρά της μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής.

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια ζωής (καθώς και σε άλλες δυσμενείς επιπτώσεις όπως η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και η άνοια).

Η νέα μελέτη αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα σχετικά με την σύνδεση της απώλειας ακοής με τη χρήση ακουστικών και την θνησιμότητα, καταλήγουν οι ίδιοι.