Οι σχέσεις είναι δύσκολες και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ακόμη και οι «αιώνιοι» όρκοι πίστης, τρυφερότητας και δέσμευσης, που δίνονται σε έναν γάμο, φαίνεται ότι μπορούν πολύ εύκολα να «σπάσουν», καθώς τα διαζύγια που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να είναι πολλά. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που χωρίζουν τα ζευγάρια; Υπάρχει μοτίβο χωρισμού, που μπορεί να σχετιστεί με την ηλικία τους;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Marriage and Family, αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο έμφυλο μοτίβο στα διαζύγια ζευγαριών που είναι πάνω από 50 ετών.

«Silver splits» ή αλλιώς διαζύγια σε μεγαλύτερη ηλικία

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διαζυγίων. Πολλά ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο πολύ γρήγορα, γιατί αντιλαμβάνονται άμεσα ότι δεν τα πηγαίνουν καλά, άλλα πάλι χωρίζουν λίγο καιρό μετά από τη γέννηση ή το μεγάλωμα των παιδιών τους. Δεν υπάρχει κανόνας, κάθε ζευγάρι μπορεί να έχει τα δικά του προβλήματα, τα οποία είναι πιθανόν να το οδηγήσουν στην απόφαση να χωρίσει.

Μέσα σε όλους, υπάρχουν και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αυτοί που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-64, οι οποίοι παλαιότερα δεν «τολμούσαν» να χωρίσουν το έτερόν τους ήμισυ ή ακόμη και αν το είχαν σκεφτεί τα παρατούσαν, χωρίς να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τη ζωή τους. Πλέον, αυτό δεν ισχύει τόσο, μιας και όλο και περισσότερα ζευγάρια που έχουν περάσει τα δεύτερα -άντα, αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστές πορείες.

Τι έδειξε η έρευνα για τα διαζύγια από μακροχρόνιους γάμους

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, στις ΗΠΑ τα στατιστικά στοιχεία των διαζυγίων σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα το 1989, μόνο περίπου 5 στους 1.000 ενήλικες άνω των 50 ετών χώριζαν από τον/τη σύζυγό τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι το 2010, αυτός ο αριθμός είχε ήδη διπλασιαστεί σε 10 στους 1.000 και έκτοτε έχει παραμείνει σχετικά σταθερός. Δεν είναι όμως μόνο οι Αμερικάνοι. Παρόμοιο μοτίβο παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Αγγλία και η Ουαλία. Σε ορισμένα κράτη δε, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, τα ποσοστά των «silver splits» είναι ακόμη υψηλότερα.

Η αυξανόμενη αυτή τάση έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στην ερευνητική κοινότητα, ειδικά όσον αφορά στο γιατί τόσοι πολλοί μακροχρόνιοι γάμοι καταρρέουν με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα.

Γιατί χωρίζουν οι 50-64;

Μεταξύ άλλων παραγόντων, σημαντικό ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο διαζυγίων σε μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια, δείχνει να παίζει η υγεία των δύο συζύγων. Σε σχετική έρευνα σε 25.542 ετερόφυλα ευρωπαϊκά ζευγάρια, διαπιστώθηκε ότι όταν και οι δύο σύντροφοι είχαν καλή υγεία, τα ποσοστά διαζυγίου παρέμειναν σχετικά σταθερά.

Αντίθετα, όταν αρρώσταινε ένας από τους δύο, τα πράγματα άλλαζαν. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η σύζυγος ήταν εκείνη που εμφάνιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο κίνδυνος διαζυγίου αυξανόταν στατιστικά σημαντικά.

Τα έμφυλα στερεότυπα

Συμπεράσματα έρευνας που έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Social Forces αναφέρουν ότι κάποια έμφυλα στερεότυπα συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τις αλλαγές στις κοινωνικές αντιλήψεις των νεότερων γενεών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Business and Psychology, η οποία επισημαίνει ότι, ακόμα και σε σύγχρονα περιβάλλοντα, η κατανομή της οικιακής εργασίας παραμένει εξαιρετικά άνιση και επιβαρύνει κυρίως τις γυναίκες.