Εάν θέλετε να μεγαλώνετε μόνο στα χαρτιά, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να βάλετε στην διατροφή σας τροφές όπως το τσάι, τα μούρα και το σκόρδο, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση της «επιγενετικής σας ηλικίας» – έναν δείκτη που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν την βιολογική ηλικία του σώματος και όχι την χρονολογική.
Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια εξειδικευμένη δίαιτα πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα παρουσίασαν μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά μέσο όρο πάνω από δύο χρόνια σε μόλις οκτώ εβδομάδες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Κοινές τροφές, ασυνήθιστα οφέλη
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging, τροφές όπως πράσινο τσάι, τσάι oolong, κουρκουμάς, δεντρολίβανο, σκόρδο και διάφορα μούρα φαίνεται να συνδέονται στενά με τη μείωση της βιολογικής ηλικίας.
Οι συγκεκριμένες τροφές, γνωστές ως «μεθυλιωτικά προσαρμογόνα» (“methyl adaptogens”), είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες φαίνεται να τροποποιούν τη μεθυλίωση του DNA, «μοριακοί διακόπτες» που συμβάλλουν στη ρύθμιση του τρόπου έκφρασης των γονιδίων καθώς γερνάμε.
Τα δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη Methylation Diet and Lifestyle (MDL), στην οποία οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν ένα στοχευμένο πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων φάνηκαν να μειώνουν την επιγενετική τους ηλικία κατά μέσο όρο 3,14 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής τους.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά για να εντοπίσουν ποιες τροφές μπορεί να οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές και εντόπισαν τις παραπάνω τροφές.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Στη δοκιμή συμμετείχαν 43 υγιείς άνδρες ηλικίας 50-72 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν τυχαία είτε να συνεχίσουν τον συνήθη τρόπο ζωής τους είτε να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιλάμβανε καθημερινές μερίδες φυλλωδών, σταυρανθών και πολύχρωμων λαχανικών, κολοκυθόσπορων και ηλιόσπορων, άπαχου κρέατος, φρούτων χαμηλής γλυκαιμικής αξίας και τουλάχιστον ένα τρόφιμα από την ομάδα των μεθυλιωτικών προσαρμογόνων. Το αλκοόλ, η ζάχαρη, τα τρανς λιπαρά, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά περιορίστηκαν.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές ανέλυσαν τη μεθυλίωση του DNA σε δείγματα σάλιου για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στην επιγενετική ηλικία. Ενώ η ομάδα που ακολούθησε το πρωτόκολλο έχασε κατά μέσο όρο 4,6 κιλά (έναντι αύξησης 0,9 κιλών στην ομάδα ελέγχου), η απώλεια βάρους δεν φάνηκε να σχετίζεται με τις μειώσεις της βιολογικής ηλικίας.
Αντίθετα, η υψηλότερη πρόσληψη μεθυλιωτικών προσαρμογόνων, δηλαδή τροφών όπως πράσινο τσάι, τσάι oolong, κουρκουμάς, δεντρολίβανο και σκόρδο φάνηκε να συνδέεται με την αναστροφή της επιγενετικής ηλικίας, ακόμη και μετά τον έλεγχο των βασικών διαφορών βιολογικής ηλικίας και βάρους.