Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών της αμερικανικής ελίτ επιδιώκει να αποκτήσει υπηκοότητα στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του εξωτερικού — και θέλει να πάρει μαζί του τον πλούτο του.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, ο αριθμός των ερωτημάτων από τους πλουσιότερους πολίτες της Αμερικής σχετικά με την απόκτηση ξένης υπηκοότητας και άδειας διαμονής στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά ένα εκπληκτικό 183% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου των ΗΠΑ για το 2025 , η οποία δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες από την εταιρεία συμβούλων επενδύσεων Henley & Partners .

Η έκθεση επισημαίνει την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα ως αιτία. Η τάση εκτείνεται πέρα ​​από την αρχική σπασμωδική αντίδραση στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε ο  Basil Mohr-Elzeki, διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners North America, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Διπλασιασμός των αιτήσεων για Ευρώπη και αλλού

Πιο ενδεικτικό είναι ότι ένα σημαντικό μερίδιο εύπορων Αμερικανών προχώρησε πέρα ​​από την απλή εξέταση της προοπτικής μετεγκατάστασης στο εξωτερικό και έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να την κάνει πραγματικότητα.

Οι πολίτες των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν πάνω από το 30% όλων των αιτήσεων επενδυτικής μετανάστευσης που υποβλήθηκαν μέσω της Henley & Partners μέχρι στιγμής φέτος – σχεδόν διπλάσιο από το συνολικό ποσό των επόμενων πέντε εθνικοτήτων επενδυτών, οι οποίες περιλαμβάνουν Τούρκους, Ινδούς και Βρετανούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επενδυτική μετανάστευση αναφέρεται σε μια διαδικασία μέσω της οποίας άτομα με υψηλό εισόδημα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμο καθεστώς διαμονής ή υπηκοότητα σε μια ξένη χώρα, δεσμευόμενοι να επενδύσουν στην οικονομία της, αντί να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές διαδικασίες μετανάστευσης.

Πολλές χώρες , συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ , προσφέρουν αυτά τα προγράμματα «χρυσής βίζας» που απευθύνονται στους υπερπλούσιους.

Να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα είναι μεταξύ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν προγράμματα «χρυσής βίζας» δίνοντας σε πλούσιους αλλοδαπούς, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών εκατομμυριούχων, μια διαδρομή προς την απόκτηση υπηκοότητας ή νόμιμης διαμονής σε αντάλλαγμα για επενδύσεις στην οικονομία τους.

Το σχέδιο Β για τους υπερπλούσιους και το νέο αμερικανικό όνειρο

Για πολλούς από το πλουσιότερο 1% της Αμερικής, η απόκτηση ξένου διαβατηρίου χρησιμεύει ως μια μορφή ασφαλιστικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Mohr-Elzeki.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες ενός νέου επιπέδου πολυπλοκότητας στον τρόπο με τον οποίο οι εύποροι Αμερικανοί διαχειρίζονται και διαφοροποιούν τον πλούτο τους», δήλωσε ο διευθύνων εταίρος. «Η εξασφάλιση εναλλακτικών κατοικιών και υπηκοοτήτων αποτελεί πλέον μια στρατηγική μορφή διαχείρισης κινδύνου – ένα στοχαστικό Σχέδιο Β που ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικογένειας, ξεκλειδώνει παγκόσμιες ευκαιρίες και διασφαλίζει την πολυγενεακή κληρονομιά».

Ο καθηγητής Peter J. Spiro, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple, σημείωσε ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν το γεγονός ότι η αμερικανική υπηκοότητα δεν θεωρείται πλέον επαρκής προστασία έναντι της οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας.

«Η διαχρονική αξία ενός αμερικανικού διαβατηρίου συνδυάζεται πλέον με την αυξανόμενη επιθυμία για ένα εφεδρικό σχέδιο», δήλωσε ο Spiro. «Η διπλή υπηκοότητα, που κάποτε ήταν πολυτέλεια, γίνεται το νέο αμερικανικό όνειρο. Σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας, πολλοί επιδιώκουν όχι μόνο το δικαίωμα να παραμείνουν, αλλά και το δικαίωμα να φύγουν».

Ποιες χώρες προτιμούν

Πού, λοιπόν, σκοπεύουν να μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι Αμερικανοί με τα υψηλότερα εισοδήματα;

Η Ευρώπη παραμένει ένας κορυφαίος προορισμός, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελβετία να προσφέρουν ελκυστικά προγράμματα διαμονής που υπόσχονται έναν άνετο τρόπο ζωής σε συνδυασμό με επιχειρηματικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με στοιχεία της Henley & Partners.

Εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ αναζητούν ολοένα και περισσότερο υπηκοότητα σε χώρες της Καραϊβικής, στην Τουρκία και, ίσως απροσδόκητα, στο νησιωτικό έθνος Ναούρου στη Μικρονησία.

Με πληθυσμό σχεδόν 12.000 κατοίκων, το Ναουρού είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο, μετά το Βατικανό και το Μονακό. Αλλά αυτό που λείπει από το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος σε μέγεθος, το αναπληρώνει με το παραπάνω με το φιλικό προς τη φορολογία περιβάλλον του, τις διευρυνόμενες επενδυτικές ευκαιρίες και ένα διαβατήριο που παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 89 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων βασικών επιχειρηματικών κόμβων όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Στην πρώτη γραμμή του… πλούτου οι ΗΠΑ

Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των υπερπλούσιων της Αμερικής για άλλες χώρες, οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τη διατήρηση του πλούτου.

Η Henley & Partners αναφέρει ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα με επενδυόμενο πλούτο 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του συνολικού πληθυσμού των εκατομμυριούχων στον κόσμο. Επιπλέον, περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου βρίσκεται στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν το καλύτερο μέρος στον κόσμο για τη δημιουργία και την αύξηση του πλούτου, ακόμη και αν κάποιοι επιλέξουν να μετακινηθούν αλλού», συνόψισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Henley & Partners, Jean Paul Fabri.

*Από τη Χρυσάνθη Ρουμελιώτου