Ακόμη και εάν κάποιοι δεν το παραδέχονται, σε όλους έχει συμβεί. Στέλνουμε μήνυμα σε έναν φίλο μας ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, όταν ξαφνικά συνειδητοποιούμε – φυσικά, αφού έχει παραδοθεί και πιθανότατα διαβαστεί – ότι κατά λάθος το στείλαμε σε εντελώς λάθος άτομο!
Κι ενώ το αρχικό σοκ μπορεί να διαδεχθεί η ντροπή, μπορούμε να διαχειριστούμε το ατυχές συμβάν με αυτοσυμπόνια, σεβασμό προς το άλλο άτομο και λίγο χιούμορ, αν χρειαστεί.
Ένα μήνυμα-γκάφα μπορεί να έχει πολλές μορφές
Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, με τον όρο γκάφα αναφερόμαστε σε «μια παρατήρηση ή ενέργεια που αποτελεί κοινωνικό λάθος και δεν θεωρείται ευγενική». Η γκάφα στο γραπτό μήνυμα, κατ’ επέκταση, περιλαμβάνει κάθε είδους ακούσιο λάθος που γίνεται κατά την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λάθη αυτόματης διόρθωσης, την υπερβολική ή λανθασμένη χρήση των emojis, το να στείλουμε το μήνυμα σε λάθος παραλήπτη, το να πατήσουμε «απάντηση σε όλους» σε μια ομαδική συνομιλία ενώ η απάντηση αφορούσε ένα άτομο, το διπλό μήνυμα (γνωστό και ως “double texting”), ακόμα και τα υπερβολικά συναισθηματικά μηνύματα.
Κι ενώ δεν το περιμένουμε, ορισμένες φορές ένα λάθος μήνυμα μπορεί να έχει μεγάλο συναισθηματικό αντίκτυπο στον αποστολέα του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να καταλήξουμε σε ένα αρνητικό σπιράλ σκέψεων και ανησυχίας, αναπαράγοντας το λάθος που κάναμε και κάνοντας εικόνα το χειρότερο σενάριο.
Βήματα SOS για να το σώσουμε
Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν τα πρώτα επακόλουθα μιας τέτοιας… γκάφας; Δοκιμάστε, πρώτα απ’ όλα, να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Αυτό θα σας βοηθήσει με το αρχικό άγχος και τα εσωτερικά επικριτικά σχόλια.
Μόλις επανακτήσετε την ψυχραιμία σας, μπορείτε να αξιολογήσετε τον αντίκτυπο του λάθους σας. Μπορείτε για παράδειγμα να αναρωτηθείτε: «Είναι ακίνδυνο (π.χ. λάθος δακτυλογράφησης) ή σοβαρό (π.χ. λανθασμένη αποστολή εμπιστευτικού μηνύματος);».
Ορισμένα λάθη δεν χρειάζονται απάντηση. Άλλα μικρά, όπως για παράδειγμα εκείνα της αυτόματης διόρθωσης, σώζονται με λίγο χιούμορ. Αν χρειαστεί να αναλάβετε δράση, μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη. Αποφύγετε όμως, να ζητήσετε πολλές φορές καθώς μπορεί να κάνει ακόμα και τα μικρότερα ζητήματα να φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι. Εάν τελικά χρειαστεί να απολογηθείτε, κάντε το άμεσα.
Tips για να μην μπούμε σε άβολη θέση στο μέλλον
Ενώ δεν γίνεται να αποφύγουμε εντελώς τα λανθασμένα μηνύματα, μπορούμε να λάβουμε ενεργά μέτρα για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μπούμε σε μια άβολη θέση στο μέλλον.
Μπορείτε για παράδειγμα, να δοκιμάσετε:
- Προσθέστε το νούμερο ή το email του παραλήπτη, αφού γράψετε το μήνυμα/κείμενο και ελέγξτε ότι πρόκειται για τον σωστό παραλήπτη.
- Διορθώστε ή διαβάστε δυνατά το μήνυμα πριν το στείλετε για να καταλάβετε πώς ακούγεται.
- Αποφύγετε τον σαρκασμό, εκτός αν γνωρίζετε τον παραλήπτη αρκετά καλά ώστε να είστε σίγουροι ότι θα ερμηνευτεί σωστά.
- Απενεργοποιήστε για λίγο την αυτόματη διόρθωση, αν έχετε αμφιβολίες για λανθασμένη αλλαγή ή συμπλήρωση λέξεων.