Γνώρισα πρόσφατα μία Γαλλίδα σ’ ένα από τα τουριστικά cafés που υπάρχουν γύρω τριγύρω στο Κουκάκι. Καθόταν στο διπλανό τραπέζι από εκεί που πίναμε με τη φίλη μου τον καφέ μας. Δεν τολμήσαμε να πάρουμε γλυκό. Εκείνη έπινε τον καφέ της νωχελικά και από δίπλα ένα carrot cake που το «λιβάνιζε» με τις ώρες απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Άνετη, κομψή, fit, με το ένα πόδι πάνω στ’ άλλο, με ένα je ne sais quoi γεμάτο αυτοπεποίθηση που της έδινε στιλ, χάζευε με γλυκιά αδράνεια τους περαστικούς.  Πρώτα την κουτσομπολέψαμε καλά-καλά… Μετά της χαμογελάσαμε και μετά πιάσαμε με τα κουτσά στραβά γαλλικά μας την κουβέντα. Η μεγάλη απορία μας ήταν αυτή που ταλανίζει κάθε Ελληνίδα που βλέπει τις Γαλλίδες να τρώνε θερμιδοφόρους πειρασμούς και να μην παχαίνουν και εμείς οι δύσμοιρες να παίρνουμε κιλά ανοίγοντας το στόμα μας στο Βοριά. (Καλά δεν είναι και έτσι ακριβώς αλλά τέλος πάντων). Η Monique λοιπόν μας απάντησε με γαλλικό αέρα και σνομπισμό: «Όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο» (Tous est une question du moderation).

Αυτό λίγο πολύ το ξέραμε από ένα σωρό βιβλία με κεντρική ιδέα  «Κάντο όπως οι Γαλλίδες», εγώ ήθελα να μάθω περισσότερα για τον νέο τρόπο ζωής, ευεξίας και υγείας των Γάλλων, πέρα από το στιλ και το lifestyle. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα, η υγιεινή ζωή αποτελεί πλέον βασικό μέλημα για τους Γάλλους, με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 78% να εντάσσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην ζωή του, σε τέτοιο σημείο που να δημιουργεί τάσεις στην ευεξία.

 

  1. Ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2023, το 60% των Γάλλων ενηλίκων πληρούν τα συνιστώμενα 150 λεπτά μέτριας έντασης εβδομαδιαίας άσκησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε σύγκριση με μόλις το 53% των Αμερικανών. Και σύμφωνα με την έρευνα Innova Market Insights, στη Γαλλία, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που ασκούνται τακτικά προτιμούν τις υπαίθριες δραστηριότητες για να ενισχύσουν τη διάθεση και τη ζωτικότητά τους. Αγαπημένη τους καθημερινή δραστηριότητα; Το περπάτημα ή η ποδηλασία τα οποία δεν ξεχνούν να κάνουν ούτε στις διακοπές τους.

  1. Το 3 είναι ο μαγικός αριθμός της διατροφικής τους απόλαυσης

Οι Γάλλοι τρώνε 3 κανονικά γεύματα – πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο – αλλά δεν τσιμπολογούν ενδιάμεσα. Δεν τρώνε πολλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη (για τη Monique το carrot cake ήταν το cheat day της) και δεν αμελούν το μεσημεριανό γιατί –μαντέψτε- αλλιώς θα φάνε περισσότερο το βράδυ. Από τα έξυπνα tips τους για το βραδινό είναι ότι το βραδινό το μοιράζουν σε 3 διαφορετικά πιάτα γιατί περισσότερα πιάτα στο τραπέζι σημαίνει ότι το δείπνο θα διαρκεί περισσότερο. Οι Γάλλοι επίσης βάζουν χρώματα στο πιάτο τους. Τουλάχιστον τρία. Γιατί «Πρώτα χορταίνει το μάτι» και μετά το στομάχι. Τρεις είναι και οι διατροφικές πηγές τους σε κάθε γεύμα: Πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακα. Τρία είναι και τα P που δεν ξεχνούν ποτέ όταν τρώνε:  Pleasure – απόλαυση, Portion – μερίδα και Plan – πρόγραμμα. Και κάτι τελευταίο… Οι τρεις πρώτες μπουκιές είναι αυτές που προσδίδουν απόλαυση.

  1. Συμπληρώνοντας με βιταμίνες

Δύο στους τρεις Γάλλους καταναλωτές λαμβάνουν τουλάχιστον ένα είδος συμπληρώματος, με το 14% των καταναλωτών να έχουν αυξήσει την πρόσληψη συμπληρωμάτων αφού φυσικά έχουν πρώτα επισκεφτεί το γιατρό και αφού έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Γάλλοι έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις παραμέτρους εκείνες που οδηγούν σ’ έναν ολοκληρωμένο υγιεινό τρόπο ζωής: εφαρμόζουν το μέτρο –που έλεγε η Monique- αλλά και μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στην ευεξία. Αυτά  φαίνεται να είναι τα κλειδιά για να παραμείνετε ευτυχισμένοι και υγιείς.

  1. Χορτοφαγική διατροφή & φυτικές ίνες

Εγώ όταν σκέφτομαι γαλλικό φαγητό, μου έρχονται στο μυαλό ποικιλίες αλλαντικών, boeuf Bourguignon και φρέσκες μπαγκέτες από τον φούρνο γεμισμένες με λιπαρά αλλά εκλεπτυσμένα τυριά. Ωστόσο αν και γι’ αυτά τα φαγητά είναι παραδοσιακά γνωστοί οι Γάλλοι, το 2025 τείνουν περισσότερο προς τις χορτοφαγικές δίαιτες και εκείνες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνα, το 58% των κρεατοφάγων στη Γαλλία λένε ότι έχουν μειώσει την ετήσια πρόσληψη κρέατος με το 25% των Γάλλων να θεωρούν τους εαυτούς τους ως flexitarians (δηλαδή ημιχορτοφάγους). Τι σημαίνει αυτό; Καταρχάς ισορροπία και μέτρο (once again). Δηλαδή οι Γάλλοι απολαμβάνουν πού και πού ένα πλούσιο γεύμα από αυτά που γνωρίζουμε και εμείς, αλλά η διατροφική τους καθημερινότητα είναι πλούσια σε τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.