Πιλοτική μελέτη από τους ερευνητές του Michigan Medicine υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή και η άλλη τη δίαιτα FODMAP, ένα διαιτητικό σχήμα που φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει το 70%-75% των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Στην ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή, το 73% των ασθενών πέτυχε το πρωταρχικό τελικό σημείο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων (μείωση της έντασης του κοιλιακού πόνου κατά 30%) ενώ στην ομάδα με την δίαιτα FODMAP το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 80%.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει περίπου το 4-11% των ανθρώπων παγκοσμίως, με την πλειοψηφία των ασθενών να προτιμά τις διαιτητικές παρεμβάσεις από τη φαρμακευτική αγωγή.

Η μεσογειακή διατροφή ως εναλλακτική;

Κι ενώ η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP οδηγεί σε βελτίωση των συμπτωμάτων σε πάνω από τους μισούς ασθενείς, θεωρείται από πολλούς περιοριστική και δύσκολη στην εφαρμογή της.

Προηγούμενες μελέτες από τους ερευνητές του Michigan Medicine για πιο προσιτές εναλλακτικές δίαιτες οδήγησαν σε μια προτεινόμενη «απλή FODMAP», στα πλαίσια της οποίας περιορίζονται μόνο οι ομάδες τροφίμων του ακρωνυμίου FODMAP που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα.

«Οι πιο περιοριστικές δίαιτες, όπως η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP, μπορεί να είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους ενώ υπάρχουν και ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Η μεσογειακή διατροφή μας ενδιαφέρει ως μια εναλλακτική λύση που ξεπερνά αρκετούς από αυτούς τους περιορισμούς, δίχως να στερείται θρεπτικών συστατικών» αναφέρει ο Δρ. Prashant Singh, γαστρεντερολόγος του Michigan Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Όσα αποκάλυψε η έρευνα

Η μεσογειακή διατροφή είναι ήδη ευρέως γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιαγγειακή λειτουργία, τη γνωστική υγεία και την ευεξία γενικότερα. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν δώσει αντιφατικά συμπεράσματα.

Στα πλαίσια της μελέτης, δύο ομάδες ασθενών είτε ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή είτε το στάδιο περιορισμού της FODMAP δίαιτας για τέσσερις εβδομάδες. Το πρωταρχικό τελικό σημείο ορίστηκε ως η μείωση της έντασης του κοιλιακού πόνου κατά 30% σύμφωνα με τα πρότυπα του FDA μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη διαγνώστηκαν είτε με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα διάρροιας είτε με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με μικτά συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

Ενώ η μεσογειακή διατροφή παρείχε ανακούφιση από τα συμπτώματα, η ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα χαμηλή σε FODMAP παρουσίασε μεγαλύτερη βελτίωση τόσο στην ένταση του κοιλιακού πόνου όσο και στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές έκριναν ότι τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης – την οποία ολοκλήρωσαν 20 ασθενείς – ήταν αρκετά ώστε να δικαιολογούν μελλοντικές, μεγαλύτερες ελεγχόμενες δοκιμές για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της μεσογειακής διατροφής ως αποτελεσματικής παρέμβασης για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρήσιμη προσέγγιση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου», καταλήγει ο Δρ. William Chey, επικεφαλής του τμήματος Γαστρεντερολογίας στο University of Michigan, πρόεδρος του American College of Gastroenterology και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Neurogastroenterology & Motility.