Μετά την εμμηνόπαυση, είναι γνωστό πως μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι από τις λιγότερο μελετημένες ομάδες, παρόλο που πολλές αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στην καρδιακή και μεταβολική τους υγεία», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Μ. Χάκμαν, ερευνητής διατροφολόγος στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. Ο Χάκμαν είναι ο κύριος συγγραφέας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Nutrition Association, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων μάνγκο καθημερινά μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μάνγκο προκάλεσαν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μειώθηκε πιο γρήγορα μερικές ώρες μετά την κατανάλωση, σε σύγκριση με την κατανάλωση άσπρου ψωμιού.

Γιατί μάνγκο μετά την εμμηνόπαυση;

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές επέλεξαν 24 γυναίκες στη φάση μετά την εμμηνόπαυση ηλικίας από 50 έως 70 ετών, οι οποίες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, οι συμμετέχουσες κατανάλωναν περίπου 1,5 φλιτζάνι μάνγκο την ημέρα και επισκέπτονταν το εργαστήριο για να μετρηθούν δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και άλλες σωματικές παράμετροι.

«Επιλέξαμε το μάνγκο επειδή είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε η Δρ Ρομπέρτα Χολτ, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και τη ρύθμιση των λιπιδίων από την κατανάλωση μάνγκο.»

Η ίδια πρόσθεσε: «Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν μοναδικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους και θέλαμε να δούμε αν η προσθήκη του μάνγκο στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να φέρει μετρήσιμη διαφορά. Ως ερευνήτρια διατροφής και αγγειακής υγείας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, θεώρησα φυσικό επόμενο βήμα να εξετάσω τη δυναμική του μάνγκο σε αυτή την ομάδα.»

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ώρες μετά την κατανάλωση μάνγκο, οι συμμετέχουσες παρουσίασαν μείωση περίπου 6 μονάδων στη συστολική αρτηριακή πίεση, καθώς και μείωση στη μέση αρτηριακή πίεση.

«Η συστολική πίεση και η μέση αρτηριακή πίεση είναι σημαντικοί δείκτες για το πόσο σκληρά εργάζεται η καρδιά για να κυκλοφορήσει το αίμα», εξήγησε ο Χάκμαν. «Ακόμα και μικρές μειώσεις σε αυτές τις μετρήσεις μπορούν με την πάροδο του χρόνου να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Το γεγονός ότι είδαμε αισθητή μείωση λίγο μετά την κατανάλωση μάνγκο, καθώς και συνεχιζόμενες βελτιώσεις με καθημερινή κατανάλωση, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι το μάνγκο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.»

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι μειώθηκαν τα επίπεδα τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL — δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης — κατά περίπου 13 μονάδες.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν και μια επιπλέον μελέτη με έξι συμμετέχουσες, οι οποίες κλήθηκαν να καταναλώσουν περίπου 1,5 φλιτζάνι μάνγκο σε μία επίσκεψη στο εργαστήριο και περίπου 85 γραμμάρια απλό λευκό ψωμί σε επόμενη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση και των δύο τροφών, η αύξηση ήταν σημαντικά μικρότερη μετά την κατανάλωση μάνγκο σε σύγκριση με το λευκό ψωμί. Επιπλέον, τα επίπεδα ινσουλίνης των συμμετεχουσών κορυφώθηκαν και μειώθηκαν γρήγορα μετά την κατανάλωση μάνγκο, ενώ παρέμειναν υψηλά για τουλάχιστον δύο ώρες μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού.

«Αυτό το εύρημα δείχνει ότι δεν επηρεάζουν όλοι οι υδατάνθρακες τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο. Αν και τόσο το μάνγκο όσο και το λευκό ψωμί περιέχουν υδατάνθρακες, το μάνγκο οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σε ταχύτερη επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε η Δρ Χολτ.

«Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι μεγάλες ή παρατεταμένες αυξήσεις του σακχάρου μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να αυξήσουν τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Τα μάνγκο, χάρη στις φυτικές ίνες και τις βιοδραστικές τους ενώσεις φαίνεται ότι μπορούν να μετριάσουν αυτή την απόκριση, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα», κατέληξε.

Εύκολοι τρόποι για να προσθέσουμε τα μάνγκο στη διατροφή μας

  • Σε σαλάτες — φρουτοσαλάτες, σαλάτες με πράσινα λαχανικά ή ακόμα και σε μακαρονοσαλάτες.
  • Σε smoothies για φυσική γλυκύτητα και εξωτική γεύση.
  • Πολτοποιήστε τα για να τα ενσωματώσετε σε ντρέσινγκ, μαρινάδες ή φτιάξτε παγωμένες λιχουδιές τύπου γρανίτα ή παγωτό μάνγκο.
  • Προσθέστε μάνγκο στο γιαούρτι.
  • Συνδυάστε τα με δυόσμο ή βασιλικό και χρησιμοποιήστε τα ως επικάλυψη για ψητό ή σοταρισμένο ψάρι όπως σολομό ή γλώσσα.
  • Απολαύστε τα σκέτα με λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους για ένα υγιεινό σνακ.
  • Ρίξτε μικρά κομμάτια στο αποχυμωτή σας για να προσθέσετε φυσική γλυκύτητα σε χυμούς λαχανικών.
  • Απλώς απολαύστε τα ως μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού, γεύματος ή δείπνου.