Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξέτασαν εάν η κατανάλωση φυτικών ινών, πρωτεϊνών ή λιπαρών πριν από τους υδατάνθρακες στο γεύμα μας θα μπορούσε να μειώσει ή να καθυστερήσει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και πρωτεϊνών όπως τα αυγά πριν από την κατανάλωση των υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, θα μπορούσε να αποτρέψει την έντονη αύξηση του σακχάρου, βοηθώντας στο αδυνάτισμα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 55 εθελοντές, περίπου οι μισοί από τους οποίους είχαν σημάδια προδιαβήτη (υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Κάθε συμμετέχοντας έπρεπε να καταναλώνει ένα συγκεκριμένο γεύμα που περιλάμβανε ρύζι ενώ φορούσε μια ειδική συσκευή για τη μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου. Δέκα λεπτά πριν από κάθε γεύμα, στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών, πρωτεΐνη με τη μορφή βραστών αυγών (ασπράδι) είτε γαλακτοκομικό λίπος.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, φάνηκε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών ή πρωτεΐνης αυγού μείωσε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προερχόταν από το ενεργειακά πυκνό ρύζι. Η κατανάλωση λιπαρών πριν από τους υδατάνθρακες δεν μείωσε την απότομη αύξηση, όμως την καθυστέρησε.

Ο καθηγητής Μάικλ Σνάιντερ, ειδικός στη γενετική και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι είναι ωφέλιμο να δίνουμε σημασία όχι μόνο στην ποιότητα και στην ποσότητα του γεύματος αλλά και στη σειρά που τρώμε:

«Η κατανάλωση υδατανθράκων αργότερα σε ένα γεύμα φαίνεται να είναι μια καλή ιδέα», είπε.

Έρευνα- Έκπληξη: Το πρωινό που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η επίδραση των φυτικών ινών, των πρωτεϊνών και των λιπαρών στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν λιγότερο σημαντική μεταξύ των συμμετεχόντων με σημάδια προδιαβήτη.

Οι συγγραφείς, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine, δήλωσαν ότι σε κάθε περίπτωση «πρόκειται για έναν τομέα που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».

Αδυνάτισμα: Σημαντικό να διατηρούμε το αίσθημα πληρότητας

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε τροφές όπως το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά, μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα μας, παρέχοντάς μας τους πόρους που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε. Συνιστάται οι υδατάνθρακες να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας διατροφής ενός ατόμου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία σε προϊόντα ολικής άλεσης όπως το μαύρο ψωμί καθώς περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός μας, διατηρώντας το αίσθημα πληρότητας.

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να έχουμε πάντα κατά νου πως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.