Το να μυρίζουμε το γεύμα μας πριν ξεκινήσουμε να τρώμε, μπορεί να ενεργοποιήσει ένα αίσθημα κορεσμού, το οποίο ίσως βοηθά στην αποτροπή της υπερφαγίας και επομένως στο αδυνάτισμα, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές.
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι εντόπισαν μια συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που έχει άμεση σύνδεση με τη μύτη, αφού μελέτησαν εγκεφαλικές απεικονίσεις ποντικιών καθώς αυτά αντιδρούσαν σε μυρωδιές τροφών.
Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν η ίδια διαδικασία καταστολής της όρεξης θα λειτουργούσε και στους ανθρώπους, ωστόσο, τόνισαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει την ίδια ομάδα νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνη για αυτήν την αντίδραση, υποδηλώνοντας ότι ίσως λειτουργεί. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως αυτό το «hack» για απώλεια βάρους πιθανότατα δεν θα ήταν αποτελεσματικό για τα υπέρβαρα άτομα, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια δεν είχαν την ίδια εγκεφαλική αντίδραση όταν μύριζαν το φαγητό τους. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η παχυσαρκία διαταράσσει την όσφρηση, μια διαδικασία που έχει ήδη παρατηρηθεί και στους ανθρώπους, εξήγησαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Ο ρόλος της αίσθησης της όσφρησης στο αδυνάτισμα και τη διατήρηση του βάρους
Η Σόφι Στεκουλόρουμ, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και ειδική στη νευροεπιστήμη, δήλωσε:
«Η μελέτη μας δείχνει πόσο πολύ οι καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται από τη μυρωδιά του φαγητού. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πόσο κρίσιμο είναι να λαμβάνεται υπόψη η αίσθηση της όσφρησης στον έλεγχο της όρεξης και στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Εφόσον ανακαλύψαμε ότι η συγκεκριμένη οδός μειώνει την όρεξη μόνο στα αδύνατα ή μετρίου μεγέθους ποντίκια και όχι στα παχύσαρκα, ίσως ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την πρόληψη της υπερφαγίας στην παχυσαρκία.»
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιες μυρωδιές πριν το γεύμα μπορούν να μειώσουν την όρεξη. Ειδικότερα, το να μυρίζουμε μήλα, μέντα και αχλάδια φάνηκε να βοηθά στο να περιοριστεί η όρεξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Άλλες έρευνες πάλι κατέληξαν σε ανάμεικτα αποτελέσματα, καθώς βρήκαν ότι τα υπέρβαρα άτομα έτρωγαν σημαντικά περισσότερο αφού μύριζαν το φαγητό.
Η νέα μελέτη έρχεται ύστερα από άλλη πρόσφατη που αποκάλυψε πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και πρωτεϊνών όπως τα αυγά πριν από την κατανάλωση των υδατανθράκων, όπως οι πατάτες σε ένα γεύμα, θα μπορούσε να αποτρέψει την έντονη αύξηση του σακχάρου, βοηθώντας στο αδυνάτισμα.
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε τροφές όπως το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά, μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα μας, παρέχοντάς μας τους πόρους που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε. Συνιστάται οι υδατάνθρακες να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας διατροφής ενός ατόμου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία σε προϊόντα ολικής άλεσης όπως το μαύρο ψωμί καθώς περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός μας, διατηρώντας το αίσθημα πληρότητας.
Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να έχουμε πάντα κατά νου πως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.