Όταν μιλάμε για την υγεία του εγκεφάλου, το μυαλό μας πάει συνήθως στα σταυρόλεξα, στο Sudoku, στα brain training apps ή στα καλά μας γονίδια. Κι όμως, η επιστήμη αποκαλύπτει ότι η γνωστική ευστροφία και η πνευματική διαύγεια δεν είναι μόνο ζήτημα κληρονομικότητας ή διανοητικής εξάσκησης.

Ο εγκέφαλος είναι ένα ζωντανό, ενεργό όργανο που επηρεάζεται από το σώμα μας και, κυρίως, από το πώς αυτό κινείται. Συγκεκριμένα, η ήπια αλλά σταθερή άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς – όπως το γρήγορο περπάτημα (brisk walking) – φαίνεται να ενεργοποιεί μηχανισμούς που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ταχύτητα σκέψης. Ας πούμε ότι κάθε βήμα που κάνεις μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μικρή επανεκκίνηση για το μυαλό σου.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είμαι ότι ακόμα και 5 λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ειδικά αν ο τρόπος ζωής σου είναι κατά βάση καθιστικός.

Τι ακριβώς είναι το brisk walking;

Το brisk walking θεωρείται μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, δηλαδή βρίσκεται ανάμεσα στο απλό περπάτημα και το τρέξιμο.

Το κλειδί είναι να περπατάς με ρυθμό που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και σε κάνει να αναπνέεις πιο γρήγορα, χωρίς όμως να σε εξαντλεί. Ένας απλός τρόπος για να καταλάβεις αν περπατάς «briskly» είναι να:

  • Μπορείς να μιλήσεις αλλά όχι να τραγουδήσεις άνετα.
  • Νιώθεις την καρδιά σου να δουλεύει και την αναπνοή σου να βαθαίνει.
  • Διατηρείς την ταχύτητα γύρω στα 4.5 – 6.5 χλμ/ώρα (ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση).

Είναι εύκολο να ενταχθεί στην καθημερινότητα, δεν απαιτεί εξοπλισμό και, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, έχει σημαντικά οφέλη για την λειτουργία του εγκεφάλου.

Σηκώθηκαν τα πόδια να… βοηθήσουν το κεφάλι!

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Age and Aging», οι σύντομες εκρήξεις φυσικής δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο ή ακόμα και η υδατοθεραπεία, σχετίζονται με καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 585 ενήλικες ηλικίας 65-80 ετών στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μελέτης IGNITE. Κατέγραψαν τη φυσική τους δραστηριότητα, τις ώρες καθιστικής ζωής και τις συνήθειες ύπνου και τις συνέκριναν με τη γνωστική τους απόδοση. Όσοι ήταν πιο δραστήριοι είχαν καλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, ικανότητα συγκέντρωσης και λειτουργική μνήμη.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι η μετάβαση από 1 σε μόλις 6 λεπτά μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας την ημέρα είχε μετρήσιμα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες που έκαναν καθιστικό τρόπο ζωής.

«Brisk walking είναι ρυθμός βαδίσματος όπου αρχίζεις να αισθάνεσαι μικρή αύξηση στους παλμούς και την αναπνοή σου. Είναι πιο έντονο από μια βόλτα, αλλά δεν είναι απαραίτητα κουραστικό», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. «Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, γεγονός που ενισχύει την οξυγόνωση και του εγκεφάλου», προσθέτουν οι ειδικοί.

Είναι γνωστό πώς «Ό,τι είναι καλό για το σώμα, είναι καλό και για τον εγκέφαλο», σχολιάζουν. Αντίθετα, η καθιστική ζωή έχει βλαβερή επίδραση σε κόκαλα, νεύρα, μύες και, φυσικά, στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ίσως, λοιπόν, το brisk walking να είναι το πιο απλό και «έξυπνο» βήμα για πιο «κοφτερό» μυαλό.