Νέα στοιχεία μιας πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν έως και 78% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους άνδρες. Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Η επικίνδυνη επίδραση του άγχους στις γυναίκες: Νέες επιστημονικές αποκαλύψεις

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology αποκαλύπτει ότι το άγχος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διατηρούν χρόνια επίπεδα στρες σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό.

Η ομάδα ερευνητών παρακολούθησε την υγεία 426 ατόμων ηλικίας 18 έως 49 ετών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό χωρίς γνωστή αιτία. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μπλοκάρεται και αποτελούν το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα επίπεδα άγχους του τον τελευταίο μήνα. Όσοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό κλήθηκαν να θυμηθούν πόσο άγχος ένιωθαν τον μήνα πριν το επεισόδιο. Μία από τις ερωτήσεις ήταν: «Τον τελευταίο μήνα, πόσο συχνά νιώσατε ότι δεν μπορούσατε να ελέγξετε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας;», με απαντήσεις από το 0 (ποτέ) έως το 4 (πολύ συχνά).

Η βαθμολογία 0 έως 13 θεωρήθηκε χαμηλό άγχος, 14 έως 26 μέτριο άγχος και 27 έως 40 υψηλό άγχος. Τα άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό είχαν μέση βαθμολογία 13, ενώ όσοι δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό είχαν μέση βαθμολογία 10.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, την κατανάλωση αλκοόλ και την αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές παρατηρήσεις για τις γυναίκες, αλλά όχι και για τους άνδρες.

Τι αποκάλυψε μελέτη για τη σύνδεση άγχους και εγκεφαλικού για τις γυναίκες;

Άτομα που ένιωθαν συνεχώς μέτριο άγχος έχουν 78% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, κάτι που θέτει τις γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι γυναίκες αναφέρουν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο άγχος από τους άνδρες.

Η μελέτη παρατήρησε σύνδεση μόνο ανάμεσα στο άγχος και το ιστορικό εγκεφαλικού, όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους νέους. Μια μελέτη του 2022 βρήκε ότι και οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν στρεσογόνα γεγονότα ζωής έχουν αυξημένο κίνδυνο για όλα τα είδη εγκεφαλικού.

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό;

Σύμφωνα με τη μελέτη, το χρόνιο άγχος μπορεί να υπερενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις, το σώμα ενεργοποιεί την αντίδραση «μάχης ή φυγής», απελευθερώνοντας αδρεναλίνη και κορτιζόλη, που προσφέρουν προσωρινή ενέργεια και επαγρύπνηση. Παράλληλα, επιβραδύνονται λειτουργίες, όπως η πέψη, ενώ αυξάνονται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Έτσι, η συνεχής ενεργοποίηση αυτής της αντίδρασης επιβαρύνει την καρδιά, που αναγκάζεται να λειτουργεί σε υψηλούς ρυθμούς, ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες.

Το χρόνιο άγχος μπορεί επίσης να ενθαρρύνει ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως καθιστική ζωή, κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

3 τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος

Αν και πολλοί λένε να αποφεύγουμε τις πηγές άγχους, αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό στον σημερινό κόσμο. Το άγχος δεν εξαφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη, όμως υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι να το διαχειριστείτε τη στιγμή που το αισθάνεστε:

  1. Αυτό-συμπόνια: Αφιερώστε 20 δευτερόλεπτα καθημερινά για έναν αυτοσυμπαθητικό αγκάλιασμα — όπως να βάλετε το χέρι σας στην καρδιά ή να αγκαλιάσετε τα μπράτσα σας ενώ συγχωρείτε τον εαυτό σας για κάποιο πρόσφατο λάθος. Αυτή η πρακτική έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το άγχος και βοηθά να αναδιαμορφωθούν οι αρνητικές σκέψεις.
  2. Πάρτε βαθιές αναπνοές: Μια άλλη δημοφιλής τεχνική είναι να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Η βαθιά αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι δεν κινδυνεύετε και προωθεί μια κατάσταση ηρεμίας. Ακόμα και μία μόνο συνεδρία βαθιάς αναπνοής αρκεί για να επαναφέρει το νευρικό σύστημα και να μειώσει σημαντικά το άγχος σε νέους και ηλικιωμένους.
  3. Εντάξτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας: Βγείτε από το στρεσογόνο περιβάλλον και περπατήστε για 10 λεπτά. Η κίνηση βελτιώνει τη διάθεση και ανεβάζει την ενέργεια. Αν έχετε περισσότερο χρόνο, ένας περίπατος στη φύση για μια ώρα μειώνει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής στον εγκέφαλο, η οποία ευθύνεται για την ενεργοποίηση της αντίδρασης στο στρες.