Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή για υπαίθριες συναντήσεις με τους αγαπημένους μας, τραπέζια, party και μπάρμπεκιου γεμάτα νόστιμες λιχουδιές. Τότε όμως, φαίνεται να είναι επίσης πιο πιθανό να κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφιμογενή νοσήματα κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όταν έρχεται το καλοκαίρι, οι λοιμώξεις που οφείλονται στη σαλμονέλα, τη λιστέρια και πολλά άλλα παθογόνα που ευθύνονται συνήθως για τη μόλυνση των τροφίμων κορυφώνονται, σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Foodborne Diseases Active Surveillance Network.
Μάλιστα, τα τροφιμογενή νοσήματα φαίνεται να είναι 10 φορές συχνότερα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνει επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο Scientific Reports.
Γιατί λοιπόν, αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Ιδανικές συνθήκες για επικίνδυνα παθογόνα
Οι τροφιμογενείς ασθένειες εκδηλώνονται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα μολυσμένα με βακτήρια ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ναυτία ή διάρροια, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ορισμένα βακτήρια τείνουν να προκαλούν περισσότερα προβλήματα το καλοκαίρι, επειδή ευδοκιμούν σε ζεστές θερμοκρασίες. Η ζέστη ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους, ενώ η αυξημένη υγρασία που είναι συχνότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ενισχύει περαιτέρω.
Οι ριψοκίνδυνες συνήθειες στη μαγειρική το καλοκαίρι
Παράλληλα και ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζουμε το φαγητό γίνεται συχνά πιο επικίνδυνος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν το καλό καιρό και βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για να απολαύσουν το γεύμα τους και να κοινωνικοποιηθούν. Αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες έκθεσης σε επικίνδυνα μικρόβια.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε όσο μαγειρεύουμε το καλοκαίρι, περιλαμβάνουν:
Το φαγητό δεν έχει μαγειρευτεί πλήρως
Όλοι αγαπούν τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου αλλά υπάρχει κίνδυνος τα ψητά να μην μαγειρευτούν επαρκώς. Το εξωτερικό μπορεί να φαίνεται ψημένο, όμως το εσωτερικό μπορεί να μην έχει μαγειρευτεί καλά, οδηγώντας κατά συνέπεια σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.
Για να αποφύγετε τις τροφιμογενείς ασθένειες, μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία, η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος τους.
Το φαγητό μένει στην «επικίνδυνη ζώνη»
Το καλοκαίρι, η διατήρηση των τροφίμων σε εξωτερικούς χώρους δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Συγκεκριμένα τα βακτήρια στα τρόφιμα που βρίσκονται σε θερμοκρασία μεταξύ 40 και 140°F (4,4°C και 60°C) -την οποία το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αποκαλεί «επικίνδυνη ζώνη»- πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.
Για να διατηρήσετε τα τρόφιμα εκτός της επικίνδυνης ζώνης και να μειώσετε τον κίνδυνο μολύνσεων, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προτείνει να «διατηρείτε τα κρύα τρόφιμα κρύα και τα ζεστά τρόφιμα ζεστά».
«Χαλαρώνετε» σε θέματα υγιεινής
Είναι πιο πιθανό να τρώμε σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε επίσης λιγότερο επιρρεπείς στο να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, όπως το ενδελεχές πλύσιμο των χεριών. Οι εξωτερικές επιφάνειες μπορεί επίσης να μην καθαρίζονται τόσο τακτικά όσο οι επιφάνειες της κουζίνας, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.
Για αυτό μην ξεχνάτε να πλένετε και να ξεπλένετε σχολαστικά όλα τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τον εξοπλισμό, ειδικά μετά την επαφή με ωμά κρέατα. Το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας, με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να συνιστά το πλύσιμο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό.
Εξίσου σημαντικό είναι να κρατάτε χωριστά τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Αποθηκεύστε τα ωμά ξεχωριστά στο ψυγείο και διατηρήστε τα πάντα καλυμμένα. Όταν μαγειρεύετε, να έχετε ένα ειδικό ξύλο κοπής για το ωμό κρέας και τα πουλερικά.
Συμπτώματα
Ακόμη και αν λαμβάνετε προφυλάξεις, δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι
- Ναυτία
- Εμετός
- Πυρετός
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC. Ενώ οι άνθρωποι έχουν γενικά ήπια συμπτώματα, ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή ασθένεια, όπως:
- Άτομα άνω των 65 ετών
- Παιδιά κάτω των 5 ετών
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Εγκυμονούσες