Στην ακτινοθεραπεία, η ακρίβεια μπορεί να σώσει ζωές. Τώρα μάλιστα που το AI έχει μπει ενεργά στη μάχη για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών, θα μπορούσε να βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι της ιατρικής, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και κόπο από το ιατρικό προσωπικό.
Οι ογκολόγοι πρέπει να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια το μέγεθος και τη θέση ενός όγκου πριν να προχωρήσουν στη χορηγήσουν υψηλής δόσης ακτινοβολίας για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, προστατεύοντας παράλληλα τον υγιή ιστό.
Αλλά αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται τμηματοποίηση όγκων, εξακολουθεί να γίνεται χειροκίνητα, είναι χρονοβόρα και διαφέρει μεταξύ γιατρών. Ορισμένες φορές, δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραβλέψεις κρίσιμων περιοχών του όγκου.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο όχι μόνο ανταγωνίζεται τους γιατρούς στον ακριβή εντοπισμό των όγκων στους πνεύμονες μέσω αξονικών τομογραφιών, αλλά μπορεί επίσης να εντοπίζει περιοχές που κάποιοι γιατροί μπορεί να παραλείψουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό npj Precision Oncology. Σύμφωνα με αυτή, σε αντίθεση με παλαιότερα εργαλεία AI που βασίζονταν σε στατικές εικόνες, το νέο αυτό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που λέγεται iSeg.

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία μετά τις πυρκαγιές;
Έχει μάλιστα την εκπληκτική δυνατότητα να εντοπίζει όγκους, ενώ αυτοί κινούνται με κάθε ανάσα, κάτι που αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, την οποία λαμβάνει το 50% των καρκινοπαθών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νόσου.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πλέον βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε αντικαρκινικές θεραπείες που βασίζονται στην ακρίβεια, κάτι που πριν από δέκα χρόνια η ιατρική κοινότητα δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί, ενώ προσθέτουν ότι στόχος αυτής της τεχνολογίας είναι όχι βέβαια να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αλλά να έχουν αυτοί στη διάθεσή τους πιο αποτελεσματικά εργαλεία.
Πώς αναπτύχθηκε το εργαλείο AI
Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν το εν λόγω εργαλείο AI, χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες και χειροκίνητα σχεδιασμένα περιγράμματα όγκων από εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε εννέα διαφορετικές κλινικές.
Αφού εκπαιδεύτηκε, το AI δοκιμάστηκε σε νέες τομογραφίες που δεν είχε ξαναδεί. Τα αποτελέσματα της εξέτασής του, συγκρίθηκαν με αυτά των γιατρών. Η μελέτη έδειξε ότι το AI ταυτιζόταν σταθερά με τα συμπεράσματα των ειδικών. Επιπλέον, εντόπισε πρόσθετες περιοχές που κάποιοι γιατροί παρέλειψαν και αυτές οι περιοχές συνδέθηκαν με χειρότερη πρόγνωση, αν δεν αντιμετωπίζονταν. Αυτό υποδηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση υψηλού κινδύνου περιοχών που συχνά παραβλέπονται.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η ακριβής στόχευση των όγκων είναι η βάση για μια ασφαλή και αποτελεσματική ακτινοθεραπεία, όπου ακόμα και μικρά λάθη μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο του όγκου ή να προκαλέσουν περιττή τοξικότητα.
Κλινική εφαρμογή πιθανή «εντός λίγων ετών»
Η ομάδα των επιστημόνων εργάζεται για την επέκταση της τεχνολογίας και σε άλλους τύπους όγκων, όπως του ήπατος, του εγκεφάλου και του προστάτη. Υπάρχει επίσης σχέδιο για προσαρμογή του και σε άλλες απεικονιστικές μεθόδους, όπως μαγνητική τομογραφία (MRI).