Στην εποχή μας, πολλοί άνθρωποι, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, δεν τρώνε πρωινό. Άλλοι δεν προλαβαίνουν, άλλοι το ξεχνούν, άλλοι έχουν μάθει απλώς να ξεκινούν τη μέρα τους, χωρίς να το κάνουν. Πίνουν απλώς έναν καφέ και φεύγουν, τρέχοντας για τη δουλειά ή τις υποχρεώσεις τους! Πώς επηρεάζει, όμως, αυτή η συνήθεια την τάση για παχυσαρκία;

Παχυσαρκία και πρωινό

Έχει σημασία η ώρα που τρώμε, όταν όλα τα άλλα μένουν σταθερά; Έχει!  Η παχυσαρκία συνήθως δημιουργείται από την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. Έτσι, η μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση οδηγεί στη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.

Οι συνέπειες πυ έχει παχυσαρκία στην υγεία είναι πολλές και αρνητικές, γι’ αυτό καλό είναι να μάθουμε ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξή της, ώστε να το αποφύγουμε. Αυτό δεν είναι άλλο από το να κάνουμε skip… το πρωινό γεύμα!

Η έρευνα

Σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, αποκάλυψε ότι η παράλειψη πρωινού, όπως και το αργοπορημένο βραδινό γεύμα γύρω στις 9 μ.μ., σχετίζονται με αυξημένο αίσθημα πείνας και μειωμένη καύση θερμίδων.

Στην εν λόγω έρευνα, συμμετείχαν 16 ενήλικες με μέσο δείκτη μάζας σώματος (BMI) 28.7, οι οποίοι ακολουθούσαν αυστηρό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης για 2-3 εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε αυτή που έτρωγε πρωινό στις 8 π.μ., μεσημεριανό στις 12 μ.μ. και δείπνο στις 5 μ.μ. Και στην ομάδα που έτρωγε το πρώτο γεύμα της μέρας, πιο αργά, στις 12 μ.μ., το δεύτερο στις 5 μ.μ. και τρίτο στις 9 μ.μ.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν θέσεις μετά από 3–12 εβδομάδες. Καθ’ όλη τη διάρκεια, κατέγραφαν τα επίπεδα πείνας τους, έκαναν αιματολογικές εξετάσεις, παρακολουθήθηκε η ενεργειακή τους κατανάλωση και ελήφθησαν δείγματα ιστού από το λίπος του σώματός τους.

Τα ευρήματα

Για να καταλάβουμε πώς συσχετίζεται με την πρόληψη και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας η συμπερίληψη όλων των απαραίτητων για τον οργανισμό μας γευμάτων και πόσο σημαντικό είναι το πρωινό, που συχνά είναι κάτι που παραβλέπουμε, μπορούμε να μελετήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πώς επηρέασε τους συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα, λοιπόν, η καθυστερημένη κατανάλωση των γευμάτων;

  • Μείωσε τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που μας λέει ότι χορτάσαμε.
  • Μείωσε την καύση θερμίδων μετά τα γεύματα.
  • Αύξησε τα γονίδια, που σχετίζονται με την αποθήκευση λίπους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμη και το να τρώμε τέσσερις ώρες αργότερα είχε σημαντικές επιδράσεις στην πείνα, την ενεργειακή δαπάνη και την αποθήκευση λίπους. Μαζί με άλλους περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες, διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως τα γεύματα επηρεάζουν βιολογικές διαδικασίες, οι οποίες σχετίζονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Με βάση την έρευνα, είναι ξεκάθαρο ότι το πρωινό είναι ένα βασικό γεύμα, που όχι μόνο μας δίνει ενέργεια για τη μέρα που ξεκινά, αλλά είναι και ένας σύμμαχός μας στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Το να παραλείπουμε το πρωινό και να τρώμε αργά το βράδυ είναι δύο συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν την πείνα που αισθανόμαστε. Άρα πιθανόν να χρειαστεί να φάμε περισσότερο μέσα στην υπόλοιπη μέρα, ώσπου να αισθανθούμε κορεσμό. Επίσης, αυτή η διατροφική συμπεριφορά μπορεί να μας εμποδίσει να χάσουμε τις επιθυμητές θερμίδες, παρότι ενδεχομένως να έχουμε προσπαθήσει με διάφορους τροπους -όπως η άσκηση- γι’ αυτό. Ακόμη και τα επίπεδα λίπους μας είναι δυνατόν να αυξηθούν και σε αυτό δεν θα παίζει ρόλο μόνο το είδος της διατροφής μας.

Για την απώλεια ή τη διατήρηση βάρους, επομένως, καλό είναι να τηρούμε τον άτυπο κανόνα των γευμάτων. Τα οφέλη που θα δούμε στον οργανισμό μας θα είναι πολλά και σημαντικά.