Αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα σε ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ζυμαρικά ολικής άλεσης; Κάθε είδος έχει τα δικά του ξεχωριστά οφέλη, αλλά η τελική επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού σας, τους στόχους υγείας σας και τη γεύση που θέλετε να έχετε στη διατροφή σας.
Τα ζυμαρικά αναμφίβολα είναι μια από τις πιο αγαπημένες τροφές πολλών από εμάς, καθώς επιτυγχάνουν να συνδυάζουν άψογα ενέργεια, γεύση και θρέψη. Σήμερα, ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ακολουθούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή χωρίς να στερούνται την απόλαυση αυτής της all-time classic επιλογής.
Τα νέα δεδομένα στη διατροφή φέρνουν και νέες υγιεινές επιλογές, έτοιμες να καλύψουν στο έπακρο όλες τις θρεπτικές ανάγκες κάθε οργανισμού. Η ποικιλία και η προσαρμοστικότητα είναι τα κομμάτια που ολοκληρώνουν το παζλ για μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή.
Τι είναι τα ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη;
Τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτά που, όταν καταναλώνονται, προκαλούν μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που παρέχουν απελευθερώνεται σταδιακά, βοηθώντας να διατηρηθεί η ενέργεια σταθερή χωρίς απότομες διακυμάνσεις.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D.: «Τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Οι φυτικές ίνες διέρχονται άπεπτες από το γαστρεντερικό σωλήνα, προάγοντας το αίσθημα κορεσμού και επιβραδύνοντας την πέψη.
Ωστόσο, η επίδραση των φυτικών ινών στον γλυκαιμικό δείκτη δεν είναι ομοιόμορφη. Συγκεκριμένοι τύποι διαιτητικών ινών, ιδίως οι διαλυτές ίνες, μειώνουν τη δυναμική της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο τύπος όσο και η ποσότητα των φυτικών ινών είναι σημαντικοί παράγοντες για την επίδρασή τους στον γλυκαιμικό δείκτη.»

Ο «χρυσός κανόνας» για τη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη: In Vivo κλινικές μελέτες
Η καθιερωμένη φυσιολογική μέθοδος για τον προσδιορισμό της τιμής του γλυκαιμικού δείκτη ενός τροφίμου, όπως αναπτύχθηκε από τους Jenkins et al. το 1981, περιλαμβάνει τη χορήγηση 50 γραμμαρίων εύπεπτων (διαθέσιμων) υδατανθράκων από το υπό δοκιμή τρόφιμο σε τουλάχιστον 10 υγιή άτομα.
Στη συνέχεια, μετρώνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους για τις επόμενες 2 ώρες. Η συνολική περιοχή κάτω από την καμπύλη απόκρισης σακχάρου (iAUC) υπολογίζεται για κάθε άτομο.
Σε ξεχωριστή περίσταση, τα ίδια άτομα καταναλώνουν μια μερίδα 50 γραμμαρίων υδατανθράκων προερχόμενων από ένα τρόφιμο αναφοράς (λευκό ψωμί ή γλυκόζη), και μετράται ξανά η απόκριση γλυκόζης για 2 ώρες.
Η τιμή του γλυκαιμικού δείκτη για το υπό δοκιμή τρόφιμο υπολογίζεται για κάθε άτομο διαιρώντας το iAUC του εξεταζόμενου τροφίμου με το iAUC του τροφίμου αναφοράς και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα επί 100. Η τελική τιμή του γλυκαιμικού δείκτη για το τρόφιμο είναι ο μέσος όρος των τιμών όλων των ατόμων.

Η σύγκριση με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Όσον αφορά τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αυτά παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του σιταριού, όπως οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες. Οι φυτικές ίνες σαφώς και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή πέψη και στην ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας, καθώς βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, το είδος αυτό των ζυμαρικών έχουν τυπικά πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη από αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί, σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D., μια ιδιαιτερότητα των προϊόντων «ολικής άλεσης» και της επεξεργασίας τους: «ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης γενικά συνδέονται με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ο τρόπος επεξεργασίας τους, ιδίως η άλεση σε λεπτό αλεύρι, μπορεί να μετριάσει σημαντικά αυτό το όφελος.
Αυτό σημαίνει ότι η ένδειξη «ολικής άλεσης» από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση για σημαντικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ειδικά όταν ο κόκκος έχει υποστεί λεπτή άλεση.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας σύνθετος δείκτης που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες πέρα από την απλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού επεξεργασίας, των μεθόδων μαγειρέματος και της παρουσίας άλλων μακροθρεπτικών συστατικών.
Ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μια ολιστική προσέγγιση στη διατροφή, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των μερίδων, ισορροπημένα γεύματα και σωστή προετοιμασία των τροφίμων, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τη συνολική υγεία.»
Διατροφική «εξειδίκευση» χωρίς γευστικές θυσίες
Η ΜΑΚΒΕΛ, με στόχο πάντα να προσφέρει, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες και τάσεις της σύγχρονης αγοράς, ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες, προχώρησε στην παραγωγή ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με τη διεθνή πιστοποίηση του κορυφαίου διαπιστευμένου Ερευνητικού Κέντρου Oxford Brookes του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα; Για πρώτη φορά, ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του ζυμαρικά με 60% λιγότερα σάκχαρα από τα ολικής αλλά με γεύση ίδια και ατόφια με τα κλασικά.
Έτσι, τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ, είναι η μόνη πρόταση ζυμαρικών σήμερα για όλους όσοι θέλουν να απολαμβάνουν ένα γεύμα φροντίζοντας ταυτόχρονα να έχουν και μια ισορροπημένη διατροφή, γιατί:
- Είναι τα μοναδικά πιστοποιημένα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μετά από In Vivo κλινικές μελέτες από τον διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης Οxford Brooks (UK).
- Έχουν την αγαπημένη γεύση και το χρώμα των λευκών κλασικών ζυμαρικών.
- Έχουν σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (60%).
- Περιορίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
- Δημιουργούν κορεσμό, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο και διατήρηση του βάρους.
- Είναι ιδανικά για όλους όσοι επιθυμούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Τι κάνει τα ΜΑΚΒΕΛ ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη να ξεχωρίζουν;
Πρωτοπορία, αυτή είναι η λέξη-κλειδί! Σχεδιασμένη για να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, η σειρά αυτή της ΜΑΚΒΕΛ επιτυγχάνει να συνδυάσει αριστοτεχνικά υγιεινή διατροφή και απόλαυση, προσφέροντας ζυμαρικά που περιορίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς να θυσιάζουν την πλούσια γεύση τους, αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα στον χώρο των ζυμαρικών.
Πρόκειται για μια καινοτομία που εξυπηρετεί όχι μόνο τους καταναλωτές που θέλουν να απολαμβάνουν τα ζυμαρικά τους με ασφάλεια και σιγουριά, εμπιστευόμενη μια εταιρεία με επιστημονικό κύρος, αλλά και όσους επιθυμούν πιο υγιεινές επιλογές.
Η σειρά ζυμαρικών Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ περιλαμβάνει 4 μοναδικές επιλογές, όλες ιδανικές για πεντανόστιμες και αγαπημένες συνταγές και πιάτα πλούσια σε γεύση και θρέψη:
- Κριθαράκι
- Λαζανάκι
- Πένες ριγέ
- Σπαγγέτι Νο 6

Η τελική επιλογή εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες
Για άτομα με διαβήτη ή για όσους θέλουν να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η αργή απελευθέρωση της ενέργειας βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει με κάθε διατροφική επιλογή, το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία και στον προσεκτικό υπολογισμό των στοιχειών που επηρεάζουν την υγιεινή διαδρομή που έχετε επιλέξει.