«Η μόνη σταθερά στη ζωή μας είναι η αλλαγή», είχε πει ο Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος. Είναι αλήθεια πως η αλλαγή και η καινοτομία πάντα μας «τραβούν». Η περιέργεια μας ωθεί ως ανθρώπινο είδος να ψάχνουμε νέους τρόπους για να ζούμε, να μαθαίνουμε και να λύνουμε προβλήματα. Η επιθυμία μας να αναζητούμε το νέο είναι μέσα στο DNA μας και μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να διατηρήσουμε το μυαλό μας ενεργό μεγαλώνοντας.
Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε ευχαρίστηση και ενθουσιασμό όταν μαθαίνουμε μια νέα δεξιότητα, όπως το να μαγειρεύουμε ένα καινούριο φαγητό ή να δοκιμάζουμε μια διαδρομή σε άγνωστα μονοπάτια.
Όταν αναζητούμε καινούριες εμπειρίες άλλωστε, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο μια ουσία που λέγεται ντοπαμίνη. Αυτή μας ανταμείβει και μας κάνει να θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε και θυμόμαστε.
Ωστόσο, όσον αφορά τη διατροφή, τα σύγχρονα επεξεργασμένα τρόφιμα, που συχνά είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση έλλειψης τροφής στο σώμα μας. Παρόλο που τα καταναλώνουμε τακτικά και κάποιες φορές σε μεγάλες ποσότητες, το σώμα μας «πιστεύει» πως βιώνει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει τις θρεπτικές ουσίες σε αυτές τις τροφές, προκαλώντας μια αντίδραση που μοιάζει με την αίσθηση έλλειψης τροφής.
Σκεφτείτε κάτι απλό: τρώτε ένα πακέτο μπισκότα και νιώθετε πεινασμένοι λίγο αργότερα, ενώ τρώτε ένα πιάτο σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και λίγη πρωτεΐνη και νιώθετε πιο χορτασμένοι για περισσότερη ώρα.
Καινοτομία: Τι μαθαίνουμε από τις Μπλε Ζώνες
Οι Μπλε Ζώνες είναι πέντε περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια υγιείς και ισορροπημένοι (Οκινάουα, Ιαπωνία- Σαρδηνία, Ιταλία- Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια- Νικόγια, Κόστα Ρίκα- Ικαρία, Ελλάδα). Οι κάτοικοί τους δεν βασίζονται στην τροφή για να αναζητήσουν καινοτομία ή να αισθανθούν ευχαρίστηση. Τρώνε τα ίδια «απλά», καθημερινά φαγητά (κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, με λίγη ποσότητα κρέατος).
Την καινοτομία την αναζητούν στην οικογένεια, την κοινότητα και τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες που τους δίνουν σκοπό και χαρά. Επιπλέον, διατηρούν φυσιολογικό βάρος και ασκούνται τακτικά.
Ένας ηλικιωμένος στην Οκινάουα μπορεί να περνάει το χρόνο του φροντίζοντας τον κήπο του, παίζοντας με τα εγγόνια του και συμμετέχοντας σε γιορτές της κοινότητας — αυτά του δίνουν χαρά και σκοπό.
Η διαφορά ανάμεσα στην υγεία των ανθρώπων στις Μπλε Ζώνες και σε όσους ζουν σε περιβάλλοντα γεμάτα από ανθυγιεινά, υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μεγάλη.
Παρόλο που δεν μπορούμε όλοι να ζήσουμε σε απομονωμένες κοινότητες και να τρεφόμαστε με τοπικά προϊόντα, μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από τον τρόπο ζωής τους.
Η επιθυμία μας για καινοτομία έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης καταλήγοντας σε εύκολες, αλλά επιβλαβείς διατροφικές επιλογές. Αντί να μας ωφελούν, αυτές οι τροφές δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο επιθυμίας και υπερκατανάλωσης που βλάπτει το σώμα και το μυαλό μας.
Όμως, όπως δείχνουν τα παραδείγματα των Μπλε Ζωνών, μπορούμε να βρούμε την καινοτομία μέσω άλλων πηγών — μέσα από τις σχέσεις μας, τη δημιουργικότητα, την κίνηση και την αληθινή σύνδεση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αντί λοιπόν να βασιζόμαστε σε γλυκά ή στο πρόχειρο φαγητό για να νιώσουμε όμορφα, μπορούμε να βγούμε μια βόλτα με φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στις οικογενειακές μας συναθροίσεις…