Μια κράμπα προκύπτει όταν ένας μυς πιάνεται και προκαλεί ξαφνικό πόνο, με πολύ συχνό αποτέλεσμα να δυσκολεύει την κίνηση. Συχνά, μάλιστα, αυτό το «σφίξιμο» είναι ορατό, καθώς ο μυς φαίνεται πρησμένος, ενώ, όταν τον ακουμπάμε, είναι σκληρός και μας πονά.
Οι κράμπες εμφανίζονται σε κάθε γραμμωτό μυ του σώματος, αλλά συνήθως στα πόδια (στη γάμπα, στο κάτω πόδι ή, πιο σπάνια, στο μηρό), και, αν και συχνές, είναι κατά κανόνα ακίνδυνες και μικρής διάρκειας (από 10 δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά).
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αφού περάσουν, μπορεί να πονάμε στο μυ μέχρι και 24 ώρες. Αν και μπορεί να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή, οι περισσότεροι τις παθαίνουν είτε όταν αθλούνται είτε αμέσως μετά.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μας απασχολήσουν τη νύχτα ή όταν ξεκουραζόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για μυϊκή δυσκαμψία, η οποία δεν διαφέρει στα βασικά χαρακτηριστικά της από τις κράμπες που συμβαίνουν την ώρα της δραστηριότητας.
Τι προκαλεί τις κράμπες;
Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει γιατί ακριβώς προξενούνται οι κράμπες. Υπάρχουν διάφορες αιτίες που θεωρούνται πιθανές. Φαίνεται λοιπόν ότι συμβαίνουν συχνότερα στους ηλικιωμένους, στους ανθρώπους που αθλούνται έντονα (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες), στις εγκύους, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, όταν ο καιρός ή το περιβάλλον είναι κρύο ή υγρό, όταν έχουμε πεσμένο αιματοκρίτη (επειδή δεν διοχετεύεται το απαραίτητο οξυγόνο στους μυς), όταν το ασβέστιο του οργανισμού είναι σε χαμηλά επίπεδα, όταν υπάρχει ηπατική νόσος ή λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, όταν πάσχουμε από υποθυρεοειδισμό ή κάποιo νόσημα του νευρικού συστήματος και όταν παίρνουμε συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ., διουρητικά ή στατίνες).
Πώς θα τις προλάβουμε;
Θα μας βοηθήσει να:
- Ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο).
- Πίνουμε πολύ νερό ώστε να μην αφυδατωνόμαστε, ειδικά στη διάρκεια της άσκησης.
- Κάνουμε καλή προθέρμανση προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Έτσι, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, διατηρείται καλύτερα η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στους μυς, αλλά προάγεται και η διατασιμότητά τους.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι διατάσεις και το μασάζ του μυός μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια μιας κράμπας, αν και οι περισσότερες υποχωρούν ακόμα κι αν δεν κάνουμε τίποτα. Θα μας βοηθήσει επίσης το να σηκωθούμε όρθιοι και να ρίξουμε το βάρος μας στο πόδι που έχει πάθει κράμπα. Τα παυσίπονα αντιμετωπίζουν τον πόνο, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν είναι άμεσα (την ώρα που συμβαίνει η κράμπα δηλαδή) καθώς χρειάζονται αρκετό χρόνο για να δράσουν.
Σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση, που συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμησή τους. Τέλος, πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας όταν προκύπτουν, ειδικά αν κολυμπάμε, για να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα.
Χρειάζεται να δούμε γιατρό όταν:
- Οι κράμπες διακόπτουν τον ύπνο μας.
- Έχουμε επίσης μούδιασμα ή πρήξιμο στα πόδια μας.
- Διαρκούν πάνω από 10 λεπτά.
- Συμβαίνουν συχνά και χωρίς προφανή λόγο.
Συνοδεύονται από ακούσιες συσπάσεις μικρών ομάδων μυών (δεσμιδώσεις), αυτό που περιγράφεται απλά ως τρέμουλο. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να υποκρύπτονται αγχώδεις εκδηλώσεις, έντονο στρες, άλλα ψυχολογικά προβλήματα ή κάποια νευρολογική πάθηση.
Ευχαριστούμε τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο,για τη συνεργασία.